Субсидиран кредит ще могат да вземат топлофикационните фирма за да санират кооперацията ни и да увеличат енергийната й ефективност. Това стана ясно от представянето на третия етап на Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL).

Координаторът и Борис Петков обясни, че всяка фирма продаваща енергия ще може да се вземе такъв заем и като направи инвестицията в имота на абонатите си няма да плаща ДДС.

„Топлофикационните дружества например с тези пари ще могат да подменят инсталацията в жилищата на клиентите си и те от вертикални, да станат хоризонтални, а също така на покрива да се сложат колектори за гореща вода, които да намалят сметките”, уточни той. 

По думите му евтини кредити по програмата ще могат да ползват й фирми за услуги като екокомпаниите и професионалните домоуправители. Петков изрично уточни обаче, че делът от финансовия ресурс на програмата заделен за домакинствата е по-голям от този, който ще ползват юридическите лица.

Галена Колева от ЕБВР поясни, че условието на банката, която отпуска кредитната линия от 20 млн. евро по програмата е над половината от заемите да са за домакинствата.

Любомир Пунчев, ген. директор на една от двете банки, която ги отпуска поясни, че политиката на трезора е гражданите да се ползват с предимство. 

„Целта ни е тези субсидирани заеми да стигат главно до хора, които нямат възможност сами да финансират санирането”, каза той. Александър Георгиев от другата банка обясни, че основното което привлича клиентите е връщането на част от парите по кредита. Двамата банкери смятат, че наличието на такава опция намалява времето за възстановяване на инвестицията.

Борис Петков от REECL обясни, че от над 52 000 кредита отпуснати по предишните 2 етапа, броят на необслужените е пренебрежително малък и клони към нула. 

„Интересът към подобни програми навсякъде в Европа е голям. Дори в Молдова от отпуснатите заеми, лошите са под 1%”, добави той.

Другите нови моменти в третия етап на програмата са отпускането на субсидирани кредити и за строеж на нова къща или кооперация и за подмяната на асансьор в блока, за което „Монитор” вече писа. За смяната на подемника има 2 варианта. Единият е етажната собственост да се регистрира като юридическо лице, което е по-удобно за банките, отпускащи заема. „Вторият е съсобствениците да вземат отделни субсидирани кредити”, уточни Петков.

За проектите за новостроящи се еднофамилни имоти или за санирането им субсидията е 10% от заема, а за кооперациите - 20 на сто. Едно от условията е да се постигне енергоефективен клас А+, а другото е при обновяването да бъдат внедрени поне 2 мерки, напр. подмяна на дограмата и колектор за топла вода на покрива илми някаква друга комбинация. Многофамилни сгради допустими за финансиране са тези над 3 жилища в тях. Според Петков основен сегмент на програмата ще са кооперациите с до 20 апартамента.

Досега по REECL са отпуснати заеми за над 165 млн. лв. и от тях са се възползвали повече от 52 хил. български домакинства, сочи статистиката на програмата. На кредитополучателите са върнати обратно повече от 40 млн. лв.

Най-много субсидирани заеми са били изтеглени за покупка на термопомпени системи (основно обикновени климатици), а също така и за подмяна на прозорците, изолация, котлета на биомаса.

На третия етап за кредитите по програмата също ще се кандидатства в банките, участващи в нея. След инвестиране на парите от заема на кредитополучателят се връща определеният процент от него.

Според офертите на една от двете банките, работещи по третия тепа на програмата за субсидираните заеми по програмата, надхвърлящи 30 хил. лв. се иска иска обезпечение.

То обикновено е ипотека. Размерът на финансирането със заем на санирането може да достигне до 80% от пазарната стойност за тухлен имот и до 50 на сто - за панелка.

Трезорът не събира такса за кандидатстване, но прибира 1,5% от одобрената сума като такса за кредитния риск, ако заемът е за къща и 2% - за блок. Срокът на погасяване е до 10 години за потребителския и до 20 - за ипотеката, а лихвата е съответно - 7,95% и 5,95%. За проекти за къща се отпускат до 100 хил. лв., а за многофамилни сгради до 30 хиляди на всеки отделен съсобственик, поискал кредит.