Недостиг на жилища под наем се забелязва през настоящата година. Търсенето на жилища под наем надвишава двойно предлагането, каза Нина Арнаудова, регионален директор на Ремакс България.

Размерът на наемите в големите градове варира между 2,5 и 5 евро на квадрат, в зависимост от локацията, а за луксозните имоти наемите са 2-3 пъти по-високи. "Хората търсят предимно по-малки жилища, с 1-2 спални, в централните части на градовете", обясни тя.

Важна е и локацията - да е в близост до удобен транспорт, като за София най-търсени са жилищата край метрото.

Наемателите са основно работещи двойки, млади семейства или самостоятелно живеещи и работещи хора.

Търсят се обзаведени апартаменти, като необзаведените имат под 10% дял, посочи Нина Арнаудова. По думите й в последно време има повишен интерес към наемане на еднофамилни къщи близо до Пловдив.

През 2015 г. има ръст и в издадените разрешения за строеж и започнатите строежи, основно в София, Пловдив, Варна и Бургас, като най-сериозен ръст в новото строителство отбелязва Пловдив, каза Ирена Перфанова от Estate Tribune.

Сериозно раздвижване има и при административните сгради, отчете още тя. "Започна да се появява дефицит на свободни офис площи от клас А, а това е любопитно и за инвеститорите, които имат интерес към такъв тип сгради", смята Перфанова.