Една немалка част от наследниците не постигат споразумение как да направят справедлива доброволна делба на наследеното жилище. Когато обаче роднините не позволят парите да ги скарат, нещата са значително по-лесни. Обикновено единият остава да живее в жилището, като изплаща на другия половината от пазарната стойност на имота. Каква да бъде сделката и сигурна ли е тя?

Единият вариант е договор за доброволна делба, посочва адвокат Милена Миткова. Записва се, че единият наследник получава в дял и става изключителен собственик на имота, като дължи на другия уравнение на дела в пари. Записва се и че сумата ще бъде платена в деня на подписване по банков път.

Другият вариант е покупко-продажба. Единият продава на другия собствената си 1/2, той плаща в деня на сделката. Ако плащането е над 10 000 лева, задължително се извършва по банков път, под 10 000 може и в брой. След сделката, собственикът трябва да предекларира имота с оглед промяна на обстоятелствата и начисляване на данък само на него.

При продажба единият наследник продава на другия своя дял срещу договорена сума. По думите на брокер Ива Дюлгерова, за да бъде всичко изрядно, трябва да бъде направен предварителен договор между страните, а ако не е налице такъв – договор за депозит, като следващото остатъчно плащане ще бъде извършено при нотариалното изповядване на сделката пред нотариус.

Нотариусът ще изчисли сумата, която ще е нужна на наследниците за прехвърлянето на имота. Ако става въпрос за двама наследници, сумата може да се раздели на две по 50%, освен ако договорката помежду им не е цялото прехвърлянето да се поеме от купувача.

За да е сигурен продавачът, че ще получи уговорената сума, първо трябва да се увери, че купувачът разполага с нея, подчертава брокер Мариана Тороманова. Също така трябва да запише нейния действителен размер в договора – нотариален акт или договор за делба.

Таксите по сделката са по-ниски, ако е продажба с нотариален акт. Според експерта, това е и по-чистата форма в конкретния случай. Ако плащането ще стане след подписване на договора, нотариусът извършва вписването на акта в Агенцията по вписванията след представен банков документ с конкретното основание.

За да има достатъчно време за всички действия, най-добре е двете страни да уговорят час при нотариуса преди обяд на деня. Той ще определи разходите по сделката на база на по-високата от двете стойности – цената или данъчната оценка на продавания дял.