Отстъпки до 40% могат да договорят купувачите на ваканционни имоти през този сезон, сочат данните от годишния анализ на инвестиционната компания GreenLife.

Според проучването цените в Банско, например, са претърпели около 50% спад за 3 години докато Черноморието държи сравнително стабилни нива от 2009 г. насам.

В същото време пазарът в зимните курорти е преди всичко вторичен – поне 70% от сделките са следствие на препродажба. Най-многобройни от чуждестранните туристи, посетили България през изтичащия вече зимен сезон, са били гърците, сочи още проучването на компанията.

Пазарът на ваканционни имоти през последните няколко години е концентрират главно в летните курорти, отчитат от GreenLife. По данни на компанията през 2010 г. 86% от сделките са били съсредоточени в морските курорти, а едва 14% - в планинските.

Активността в сделките за зимни имоти пада с допълнителни 2% през 2011 година. Ако в Банско преди няколко години са се реализирали около 4 000 сделки за сезон, то през 2011 година са сключени около 1 800, от които поне 1 300 са резултат от вторичния пазар.

Между 500 и 700 евро на кв.м са средните цени, на които се сключват сделки в Банско през 2011 година. Драстични промени през текущата 2012 г. не се очакват. През 2010 г. квадратният метър в зимния курорт се е търгувал за около 850 евро, а година по-рано – за 950, а през 2008 г. цените са били около 1 200 евро.

Ценовите нива в летните курорти не претърпяват толкова съществени промени. Нивата в Слънчев бряг, например, са между 500 и 1 600 евро през 2008 г., докато през 2011 достигат стойности между 400 и 900 евро.

Отминалата година обаче поставя началото на изгодна за потенциалните купувачи тенденция. Заинтересованите от ваканционни имоти договарят отстъпки в рамките на 40% от първоначално обявените цени. Компромис с цената от една страна прави инвеститорът, който разбира, че първоначално обявените от него стойности не съвпадат с очакванията на купувачите. За да задържат клиентите си, посредническите агенции също отстъпват от цената и така на купувача се гарантира сериозна отстъпка, коментираха от GreenLife.

Докато преди началото на 2009 г. основните купувачи са англичани, целящи инвестиция, след този момент активни стават руснаците. Част от тях купуват директно от инвеститор, но повечето се възползват от желанието на англичаните да се освободят от имотите си в българските курорти. Цените, на които руснаците купуват в момента, са с около 50% по-ниски от нивата, на които са се търгували обектите преди няколко години.

„Англичаните, които са основните продавачи на ваканционни имоти в страната ни, са изправени пред дилема”, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на GreenLife.

„Те могат или да продадат имота си на руснаците на цена, наполовина на тази, на която са купили, или да го отдават под наем на туристи.  Около 70% от собствениците на ваканционни имоти в зимните курорти са готови да ги отдават, докато в морските се отдават едва 10% от апартаментите”, допълва още Петров.

Според него в планинските курорти 90% от имотите са купени за лично ползване, а 10% са взети с цел инвестиция. В същото време за лично ползване са купени 70% от морските имоти, а останалите 30% са взети с инвестиционна цел. Цените, на които се отдава под наем, са ниски и в повечето случаи стигат единствено, за да се покрият разходите по поддръжката на имота. 

Най-активни туристи в България през последното тримесечие на 2011 година са били гърците – около 37 000 (16% от всички). Те са следвани от германци (20 хил. - 9%), румънци (17 хил. - 7%), англичани (14 хил. - 6%), руснаци (13 хил. - 6%). Най-малко гости в българските курорти е имало от Швейцария, Унгария и Холандия – под 5 000 души.