Предстои ви сключване на договор за наем, но не сте единствен собственик на жилището. Не се притеснявайте – това е често срещан казус, който обаче крие своите рискове, ако не сте добре подготвени по темата. Възможно ли е само единият съсобственик за сключи договор с наемателя и необходимо ли е съгласието на другия съсобственик? 

Най-добре е договорът за наем да бъде сключен от двамата съсобственици, чиито имена да бъдат посочени в договора за наем като наемодатели, съветва адвокат Николина Митова. 

Възможно е и единият съсобственик да упълномощи другия за подписването на договора за наем с писмено пълномощно, което да бъде описано в договора за наем. Данъчната декларация следва да бъде подадена и от двамата наемодатели.

Това е препоръчително предвид разпоредбата на чл. 31, ал. 2 от Закона за собствеността, която гласи, че когато общата вещ се използва лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване. 

По думите на юриста обикновено възможността за прилагане на въпросната разпоредба е само хипотетична, но е добре да сте запознати с нея.

Може обаче и само единият от съсобствениците да сключи договор с наемателя, допълва адвокат Румена Симеонова. Декларирането в НАП ще бъде от името на този, който получава дохода (ако наемът се дели – добре е да бъде и от двамата съсобственици). 

Получаването на наема от наемателя също може да се извършва само от единия. Писмено съгласие не ви е необходимо, нито вписване на данните на втория съсобственик в договора. Често пъти наемащите и техните брокери дори не изискват доказателство за собственост. 

Ако се налага упълномощаване, то може да стане и с обикновено писмено пълномощно. За вас е много по-важно да внимавате какво ще запишете в условията на договора относно задълженията на наемателя. Много често наемодателите, от бързина или неосведоменост, пропускат важни детайли, които могат да им струват скъпо в бъдеще.