При покупко-продажбата на имот всяка от страните търси максимална изгода за себе си и обикновено пречупва нещата през собствената си призма. За купувача цената винаги е прекалено висока, докато за продавача – прекалено ниска. Понякога пътят към сделката се превръща в едно непрестанно надлъгване с неясен край.

Мнозина прибягват до козметични промени, за да придадат по-привлекателен вид на жилището си по време на огледите от потенциални купувачи. Ако сте продавач, съвсем в реда на нещата е да освежите дома си като го боядисате и почистите старателно.

Някои хора обаче прибягват и до други, недотам честни, дребни хитрини. Например да скрият дефекти по жилището с мебели, пердета, килими и други аксесоари, които ще изнесат след сключване на сделката. Коректно ли е това? Със сигурност не, но брокерите признават, че работи.

Доколко може да се свали от обявената цена, ако жилището има някои дефекти? Неприятно е да се говори за сваляне на цената на имота преди той да бъде огледан подробно, твърди брокер Емилиян Кърчев. Но ако след огледа сте забелязали дефекти, съвсем нормално е да се дискутира цената. По думите на експерта цената обикновено се намалява с толкова, колкото струва възстановяването на дефектите.

От друга страна не е коректно да се обявява висока цена на повреден имот – например къща, пострадала от земетресение. Хората, които се интересуват, няма как да не забележат този факт преди покупката, категоричен е Кърчев. Сериозните проблеми по имота няма как да се скрият, а нереално завишената цена допълнително би демотивирала кандидатите.

Според брокер Даниела Желязкова отговорът на този въпрос никога не е еднозначен. Да, има логика намалението да е в размера на стойността на възстановяване на дефектите. Но трябва да се има предвид, че голям процент от продавачите казват: „Ето, аз продавам жилището в този вид, в който го виждате – с всичките му предимства и недостатъци. Ако искате, го взимайте, ако не искате, недейте“.

Подобен тип продавачи не отстъпват нито лев от обявената цена, предупреждава специалистът. Всичко зависи от собственика на имота и необходимостта му да продава спешно или не. Според ситуацията ще разберете дали има шанс да договорите по-ниска продажна цена от офертната.

Има още една особеност, допълва брокер Антон Илиев. Колкото по-голям е имотът, толкова по-голяма е вероятността коментарът по цената да е по-сериозен. И обратното – колкото по-малък е имотът, толкова по-ниска е вероятността цената да падне значително.

Например не може да очаквате, че продавач на гарсониера с цена 25 000 евро ще намали цената до 20 000 евро, но за 500-800 евро винаги има надежда. Докато за имот с цена 300 000 евро може да се надявате на коментар дори и от 60 000 евро. Но всичко зависи и от това как е определена първоначалната офертна цена. Ако тя е абсолютно точна, тогава от цената може да не падне и нито евро.


Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.