Още един строителен сезон е на път да бъде загубен за санирането на жилищните сгради с европейски пари заради необяснимото бездействие на регионалното министерство. Проектни мениджъри прогнозираха, че и това лято ще бъде пропиляно, а проектът ще се изпълнява в "12 без 5" през пролетта на 2015 г. 

Домоуправителите на одобрените блокове са гневни и някои дори обмислят да съдят ведомството на Десислава Терзиева, разказа представител на одобрена сграда в София, пожелал анонимност. 

Трета година от началото на проекта не е започнало санирането на нито една сграда. След Великден може да започнат строителните работи по две сгради в столицата, които са единствените с избрани фирми. 

Все още се чака министерството да обяви поръчката за строители за шестте региона и София. От МРР обясниха, че документацията е пратена за предварително съгласуване в агенцията за обществени пръчки. 

Ако има обжалвания, процедурите ще са финализирани наесен. Това обаче не попречи на министъра да отчете пред еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан в края на март, че тази година се планира да бъдат обновени 60 жилищни сгради. Едва преди два дни пък бе обявен търгът за изработване на инвестиционните проекти за саниране на сградите. 

Санирането трябва да е приключило до края на октомври 2015 г. Все още 50-те млн. лв. от Брюксел не са загубени, защото реалните строителни работи по една сграда ще траят около 3-4 месеца. Проектните мениджъри коментираха, че може да се очаква строителните работи да започнат масово през пролетта на 2015 г. Това означава още една зима, в която очакваните по-ниски сметки за отопление се отлагат. 

Домоуправител от София обясни, че блокът му е одобрен още в началото на миналата година, а всички семейства са внесли необходимите лични средства в банкова сметка, както е изискването. В конкретния случай става дума за 6 семейства, които през май 2013 г. общо са внесли 13 хил. лв. по сметка, от която не вземат лихви. 

Вече година обаче регионалното министерство не е направило нищо за тази сграда, въпреки че тя има и проект, и разрешение за строеж от общината. 

"Не ме питайте как обяснявам на хората защо нищо не се случва, а парите им стоят на някаква сметка. Проектът е тотално зациклил, няма никакво оправдание за забавянето и това е чиста подигравка с хората", гневи се домоуправителят на блока. В подобна ситуация са още много сгради в страната. 

В началото регионалното ведомство е давало графици за изпълнение на одобрените блокове, но след това е спряло, тъй като сроковете отдавна са изтекли. 

Домоуправителите се оплакаха, че не получават никаква информация от ведомството какво се случва с проекта, а хората били доста притеснени.