Няма балон на имотния пазар, няма и да има през следващата година. Това коментира пред БНР имотният експерт Младен Митов. Той направи прогноза, че пазарът на жилища ще става все по-балансиран. 

За да докаже, че няма предпоставки за имотен балон, Митов сравни икономическата среда в момента с тази от периода 2006 - 2008 година, когато имаше бум на цените на имотите:

„Първото, което не виждаме, една от предпоставките за прегряване на икономиката и за създаване на балони, е високоускоряваща се инфлация. През периода 2006 - 2008 година средногодишната инфлация беше 17-19%. 2016 - 2017 година ние бяхме в една постоянна дефлация. От тази година вече можем да се похвалим, че сме над нулата, към ноември месец средногодишната инфлация беше около 2-2,5%. Много от икономистите казват, че такъв процент инфлация е здравословен и слава богу, защото това показва, че потреблението се повдига, че хората са спокойни за работата си, че ще пазаруват имоти и че ще взимат кредити. /.../ Висок ръст на кредитирането. 2016 - 2008 година средногодишният ръст беше 24%, сега в момента той е едва 4%. Тук отново не виждаме някакви предпоставки за балони и за прегряване на икономиката“. 

Анализът на Младен Митов за периода 2015 - 2018 година показва какво се случва на имотния пазар в периода след кризата:

„Очевидно е, че едностайните и двустайните апартаменти се връщат доста назад в общия брой закупени жилища, като тристайните и многостайните жилища очевидно са интересни. Защото според нас в последните три години пазарът продължава да се движи от задоволяване на жилищни нужди, по-малък е процентът на тези, които купуват за инвестиции, и от друга страна, когато човек купува жилище, той винаги гледа в една перспектива, а скоро някой беше правил и профил на хората, които теглят кредити – те са между 30 и 40 години, с добра заплата. /.../ Видно е, че панелните жилища, интересът към тях постепенно спада. При едроплощния кофраж тенденцията е същата и естествено, имаме най-голям интерес и ръст при монолитните жилища, като общо взето последните две или три години, откакто започнаха да се появяват нови проекти с много добро качество, интересът към т.нар. "ново строителство" е доста сериозен“

Средногодишният ръст на жилищата за последните 5 години е 10%, посочи експертът.