Хасково, Благоевград и Пловдив са първенци по саниране с най-много сключени договори. Бургас, Асеновград, Ардино също са сред най-активните участници в програмите за енергийно обновяване на сградите, съобщи Гергана Благоева, директор на дирекция „Жилищна политика“ към МРРБ. Тя участва в дискусия на тема „Енергийна ефективност“ като част от конкурса „Екообщина“, съобщи Kmeta.bg.

„Тези общини направиха добра информационна кампания, мобилизираха човешкия си потенциал и могат да бъдат отличени за това“, допълни Благоева. Тя даде Бургас като пример за добри практики в санирането: „Там то е цветово разграфено, всеки квартал има своя цветова гама“, разясни тя.

35% от сградите в Източна Европа са над 50-годишна възраст, обясни Благоева. Тя подчерта, че у нас има близо 4 млн. жилища и 97% от тях са притежание на физически лица. 37% от енергийното потребление в страната се дължи именно на сградите, което е много висока стойност и търсим начини да я намалим чрез програмите за саниране, каза още Благоева.

По отношение на санирането България е изостанала с около 10-15 г. от Чехия, Естония и други държави от бившия Източен блок. „Това обаче не значи, че трябва да се отказваме. Държавата придвижва напред програмите за енергийна ефективност на публичния и частния жилищен фонд и сме доста напреднали в последните 5-6 години. По Националната програма се отделя над 1 млрд. лв. за подобряване на зданията“, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Той обяви, че програмата вече ще включи и частично самофинансиране от собствениците. Все още по нея финансирането е безвъзмездно на 100%. „Социално слабите домакинства ще имат възможност да ползват частична безвъзмездна помощ, търсим варианти и за безлихвени заеми“, добави Благоева.