Обемът на инвестициите в бизнес имоти в България от началото на годината до края на септември възлиза на почти 100 милиона евро, отчете консултантската компания Forton. 

Парцелите и офис площите са едни от динамичните сегменти, но се запазва и силният инвеститорски

интерес към търговски площи и хотели

„Инвестиционният пазар се възстановява с ускорени темпове”, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. 

„Притокът на капитал се засилва и можем да се надяваме в следващите месеци да видим сделки с големи активи.”

Отчетени са сделки на стойност 98,7 млн. евро, с 60% повече от същия период на 2013 г. (61,9 млн. евро). 

„Регистрирали сме над два пъти по-голям брой сделки до момента, коментира Михаела Лашова, изп. директор на Forton. Има шанс да надхвърлим прогнозираните от нас 130 млн. евро в края на годината.”

Третото тримесечие донесе

нови доказателства за търсенето на качествени офиси

„Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ придоби втори имот в района на „Бизнес парк София”, а на пазара има още няколко добри сгради, които са цел за потенциалните купувачи”, каза Явор Костов, мениджър „Инвестиционни продажби” във Forton.

Очакванията на инвеститорите за доходността от офиси намаляват от 9,25% на 9,00% в третото тримесечие вследствие на по-убедителното възстановяване на наемния пазар и наличието на топсгради с пълна заетост. 

„Намаляването на доходността е следствие на намалялото усещане за риска, каза Костов. При ценообразуването купувачите стъпват на високата заетост на най-добрите имоти и на потенциала за увеличаване на приходите при замяна на наематели. Смятам, че в първите сделки с големи качествени офис сгради доходността би могла да падне и под 9%.”