Отношенията наемодател-наемател се уреждат в договора за наем. Всеки наемодател се надява да попадне на коректни наематели, но практиката показва, че за съжаление това невинаги се случва.

Понякога след изтичане на договора, наемателят категорично отказва да напусне имота. Специалистите обясняват как можем да сложим край на незаконната окупация без да бъдем обвинени в самоуправство.

Самоуправството е деяние, което е инкриминирано в Наказателния кодекс, обяснява адвокат Милена Миткова. За да бъде осъществен фактическият състав на деянието, е необходимо обаче самоуправните действия на дееца да са свързани със самоволно осъществяване на едно свое или чуждо право, оспорвано от други лица, страни по едно имуществено правоотношение, което още не е разрешено от компетентните органи.

С две думи трябва да има и висящо дело, за се търси отговорност от собственика, твърди юристът. Миткова съветва потърпевшитеда постъпят следния начин: пращате нотариална покана за освобождаване на имота в 3-дневен срок и заплащане на обезщетение за ползване в конкретен размер и с начална дата и по посочена банкова сметка.

В поканата записвате също, че ако в деня и часа, определен за освобождаване на имота, същият не бъде предаден във ваше владение, то вие ще реализирате правата си. Което означава двама свидетели, видео камера, протокол за вещите, намиращи се в обекта и предаването им на отговорно пазене, подпис на свидетелите на протокола и смяна на ключалките.

Според брокер Камен Димитров трябва да предяви иск пред съда за опразване на имота. В същото дело пред съда може да се поиска обезщетение за ползването на имота след прекратяване на наемния договор, както и заплащане на неплатените наеми и неустойки (ако е предвидено в договора).

Адвокат Миткова потвърждава, че може да се заведе съдебно дело. Но тя не препоръчва този вариант, защото ако наемодателят реши да води дело, най-вероятно ще влезе в имота си след години. При това не се знае дали ще има откъде да си събере присъдените суми за обезщетение и разноски.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.