Сделките с имоти станаха още по-актуални и интересът към този сектор с цел инвестиции е традиционен за страната ни.

Пазарът се разширява, а пандемията разшири търсенето на селски имоти. Колкото е по-голямо търсенето и предлагането, толкова по-изобретателни стават и схемите за измами. Адвокат Любен Димитров коментира пред БНР какви проверки е разумно да направим, преди да реализираме сделка за имоти.

Има определени нюанси при извършването на проверка. Едно е да се проверява застроен имот, т.е. апартамент или друг вид обект в голяма жилищна сграда.

Какво ще се случи с цените на имотите - два варианта

Съвсем различно е, ако се купува празен парцел за къща или имот, който е на „зелено“. За да бъдете сигурни, че имотът, който купувате е без всякакви тежести, най-добрият вариант е да се започне от последния собственик, който се явява продавач, и да се върне историята на имота назад, препоръчва експертът.

istock
istock

Най-важно е да се провери дали до този момент върху имота има наложени някакви тежести, а те могат да бъдат: ипотека, възбрана, ограничени вещни права на трети лица, искови молби, договори за наем и аренда, залог и др.

Проверката за тежести се прави задължително веднъж преди сключване на предварителния договор и втори път преди сключване на окончателната сделка при нотариус. Друг вариант е първоначално да се извърши компютърна справка, а непосредствено преди сделката да се извади удостоверение за тежести. 

Цената на жилищата мина 1000 евро на квадрат не само в София

За съжаление обаче, дори да има налично удостоверението за тежести в деня на сделката, информацията в него ще бъде с дата преди издаването му, тъй като вписванията на сделките в Агенция по вписвания не става в деня на сделката, а по-бавно, докато в компютърната система не се въведат всички актове на всички нотариуси за деня на сделката.

Като „слаба страна“ купувачът трябва да си осигури нормалното протичане на сделката за това, което купува и си дава парите, казва адвокат Любен Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg