Нерядко се случва наследниците на неделими земеделски земи да са няколко. Например може четири имота земеделска земя да имат четири съсобственика – братя и сестри, като всеки наследник притежава по 1/4 идеални части от всеки имот.

Адвокат Антоанета Ненова разкрива как всеки от наследниците може да стане изключителен собственик на някой от наследствените имоти. Това става като замени своите идеални части срещу идеалните части на останалите съсобственици по наследство.

Наследниците могат да индивидуализират имотите – всеки да получи имот, близък по площ и стойност. Юристът обяснява, че с договор за доброволна делба наследниците може да си разпределят имотите. Така на всеки наследник ще се възложи по един имот.

В случай, че не са равностойни (един или повече от имотите са по-добри и по-скъпи от останалите) разликата може да се уравни в пари. Ако съсобствениците не могат да постигнат съгласие кой имот на кого от тях да се възложи, тогава може да се тегли и жребий.

Може ли един от съсобствениците иска да продаде своя дял, ако другите не са съгласни за продажба или доброволна делба? Ненова казва, че всеки може да продаде своя дял, но първо трябва да го предложи на останалите съсобственици.

Ако те откажат да го купят, той има право да продава на трети лица. Пред нотариуса ще трябва да представи декларация по чл.33 от Закона за собствеността, от която да се установява, че съсобствениците не желаят да изкупят неговата част. В декларацията се посочва цената, на която им е предложил имота. Задължително се заверява пред нотариус, подчертава адвокатът.

При положение, че разноските по процедурата са причината някой от наследниците да не желае да участва в доброволна делба, по-добре е останалите да ги поемат. Относно съгласието – когато се прехвърлят идеални части между съсобственици, съгласие от съсобственика не се изисква.

Нещата обаче стоят по различен начин, когато става дума само за един неделим земеделски имот. Наследниците може да искат земята да се продаде и всеки да получи своята част от сумата. Как се процедира в такъв случай?

Дори и само един от съсобствениците да не е съгласен – сделка не може да има. Причината е, че нотариусът ще поиска удостоверение за наследници, предупреждава брокер Маргарита Генкова. Затова всички заедно трябва да продадат земите като цял имот.

Най-простото решение е наследниците да предложат своите дялове за изкупуване от този съсобственик, който не иска да дели или продава. Това е съветът на консултант Емилия Иванова. Въпросният съсобственик ще се съгласи да ги купи, ако има интерес да задържи имота. Много е важно да се подбере правилната цена. Така няма да се налага минаване през съда и заплащане на такси.

Последният изход от ситуацията е съдебно дело, казва в заключение консултант Младен Садинов. И понеже имотът реално не може да се подели, съдът ще обяви публична продан на всички земи. Накрая парите, получени от продажбата, ще бъдат поделени между всички наследници съобразно техните дялове.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.