Много хора притежават гаражи в жилищните кооперации, където живеят, но поради една или друга причина не ги ползват. Други пък имат два или повече апартамента и естествено няма как да ползват гаражите на всеки от тях по предназначение. Най-логичното решение е продажба, но има и собственици с далеч по-находчиви идеи.

Когато искаме да продадем гаража си, длъжни ли сме първо да го предложим на всички живущи в кооперацията или можем свободно да го продадем на външен човек? Ако гаражът е обособен като самостоятелен обект, нямате задължението да го предложите на собствениците в етажната собственост, посочва адвокат Денис Моллов.

Неговият колега Димитър Кавалджиев потвърждава, че ако гаражът е ваша индивидуална собственост, нямате задължение да го предлагате на когото и да било и може да го продадете свободно. Задължение за предлагане на конкретни лица има, когато притежавате само идеални части от гаража и решите да ги продавате на външни лица, които не са ви съсобственици.

Други пък имат желанието да ползват гаража си за жилище. Възможно ли е това? По принцип никой не може да ви спре да ползвате гаража за жилищни нужди, твърди Моллов. Няма ограничение да ползвате гаража си, живеейки вътре. За подобно нещо няма санкции. Но ако планирате да продадете гаража си като жилище, т.е. да промените статута му в жилищно помещение, по-добре се откажете от идеята.

Предназначението няма как да се промени, поради две причини, коментира адвокат Милена Миткова. Първо, забранено е да се променя предназначението на гаражи. За София забраната е в сила от 7 години.

Второ, за да е жилище, един обект трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Малко гаражи биха могли да покрият тези изисквания.

Според Закона за устройството и застрояването на Столична община, „предназначението на гаражи в съществуващи сгради не може да се променя“. От тази законова забрана става ясно, че предназначението на гараж не може да се променя не само в жилищно помещение, но и в каквото и да е друго, поне официално.

Остава възможността да ползвате гаража си както намерите за добре на ваша отговорност, без афиширане на това и без смяна на предназначението. Можете например да го превърнете в лична работилница, където да се отдадете на хобито си. Не забравяйте, че някои от най-великите изобретения са били създадени в гараж.