В някои случаи наемодателят изведнъж решава, че иска да увеличи наема на жилище, което отдава под наем.

Причината може да бъде и основателна, като например облагородяване на района, където се намира имотът. Така хазяинът започва да притиска квартирантите със заплахи или дори им изпраща предизвестие за напускане.

Има ли разлика дали договорът между двете страни е нотариално заверен или не? Според Закона за задълженията и договорите не се изисква нотариална заверка на подписите или съдържанието на договор за наем, сключен за срок от една година, посочва адвокат Николина Митова.

Съгласно чл. 237 от ЗЗД при прехвърляне на недвижим имот договорът за наем остава в сила спрямо наемодателя, ако е бил вписан в Имотния регистър. Договорът за наем, сключен преди прехвърлянето на имота, ако има достоверна дата, е задължителен за наемодателя до предвидения в него срок, но не за повече от една година от прехвърлянето.

Ако няма достоверна дата и наемателят е във владение на имота, договорът е задължителен за наемодателя като договор за наем без определен срок. Също така наемодателят дължи обезщетение на наемателя, ако го лиши от ползването на наетия имот преди изтичане на наемния срок поради прехвърляне на имота.

Договорът за наем може да бъде сключен и без нотариална заверка на съдържанието и/или подписите, потвърждава адвокат Теодора Ангелова.

Договорът, съгласно българското законодателство, има силата на закон между страните, които са го сключили. Нито една от страните не може да променя съдържанието на договора без съгласието на другата, а още по-малко едностранно да промени наемната цена.

Предизвестие се дължи съгласно уговореното в договора, но вие като наемател можете да търсите цената на направените подобрения по жилището.

Наемодателят ви или ще трябва да изчака да изтече срокът на договора (ако е срочен) или ще трябва с допълнително споразумение да промени наемната цена.