Разходите за основни ремонти на една жилищна сграда се изчисляват пропорционално на притежаваните идеални части от общите части на сградата. Много често обаче съкооператорите са на различни мнения относно необходимостта от ремонти и други разходи за добрия вид на блока. Какво е решението в тези случаи?

По принцип всеки собственик е длъжен да заплаща полагащия му се дял (според идеалните части) от целите разходи, твърди консултант Емилия Иванова. Нерядко има и изключения, допълва специалистът. Например общото събрание обикновено взима решение да освободи първия и втория етаж от такси за асансьор.

Проблемите с покрива пък са най-често срещани. Първите етажи не искат да плащат за него, но той е и техен. Както и обратното - ако се повреди канализацията или нещо друго в мазето, последните етажи не се интересуват.

Ако става дума за ремонт на покрива и имате 3.12% от общите части, ще дължите същия процент от общия размер на сумата, необходима за ремонта, обяснява адвокат Милена Миткова. Но ако на общо събрание е решено друго, собствениците ще трябва да се съобразят с това решение, допълва консултант Петър Петров. Той съветва хората да се осведомят от домоуправителя за дяловото си участие.

Дори и при отсъстващ собственик, ремонт може да бъде извършен, разкрива Миткова. Първото, което трябва да направите, е да свикате и проведете общо събрание с дневен ред „Неотложен ремонт на покрив“. То ще констатира писмено, че покривът е в лошо състояние и е необходимо да се извърши неотложен ремонт. Подписват се всички, които са съгласни. Трябва да се съберат поне три оферти от различни фирми, съветва адвокатът. След това е необходимо отново общо събрание с дневен ред „Избор на фирма“. Сключва се договор с избраната фирма и се започва ремонт. Към договора се съдържат и приложения с опис на строителните материали, както и количествата и цените на необходимите материали и труд.

След приключване на ремонта извършеното от фирмата се приема с протокол, ако клиентите са удовлетворени от резултата. При плащане от страна съсобствениците към фирмата изпълнител, те трябва винаги да изискват фактура, подчертава експертът. Ако някой от съсобствениците не е платил и/ или не желае да плаща за ремонт, останалите имат право да си потърсят платеното за неговия дял по съдебен ред, категорична е Миткова.

Ако става дума за основен ремонт на фасада на сграда, той отново се извършва за сметка на всички собственици, защото фасадата също е обща част. Редът е същият - свиква се общо събрание, взима се решение за ремонт, за избор на фирма и т.н. Другият вариант е един от собствениците да извърши ремонта със свои средства, разкрива Миткова. Необходимо е преди това да има становище от конструктор, че се налага неотложен ремонт, после кани собствениците да се организират за ремонт и ако не се организират, действа за своя сметка. След извършване на ремонта платилият си събира парите от другите собственици по съдебен ред.

Често в непосредствена близост до фасадата на сгради растат стари и опасни дървета. Съветът на адвоката в този случай е да се пусне молба до съответната община за разрешение да се отсече или окастри дървото, тъй като представлява непосредствена опасност за конструкцията и целостта на сградата. От общината идват на оглед и след това се произнасят. Сечта обаче е за сметка на живущите. Евентуалните щети по стени или тръби също са за сметка на собствениците.

При необходимост от ремонт на зелените площи на кооперацията важи същото, дори и те да са извън етажна собственост. Техният притежател е длъжен да поддържа имота си в добро състояние. В противен случай е възможно съседите му да предявят иск в съда за подобрения в чужд имот, а именно неговия. Това, че дворът е лична собственост, не освобождава собственика му от задължението да го поддържа в добър вид, най-малкото заради останалите съседи, които имат правото да живеят в прилична сграда. Същото се отнася и за наемане на чистачка на входа – отново всички апартаменти трябва да дават пари, а неплатените суми се събират по съдебен ред.

Единственият и най-сигурен начин, да не се съобразявате с решенията на общото събрание, е да живеете не в апартамент, а в собствена самостоятелна къща, категоричен е брокер Антон Илиев. Докато под един общ покрив има 20-30 или повече жилища, те трябва по някакъв начин да регламентират отношенията си, а това би могло да стане само с общо събрание, чиито решения следва да бъдат спазвани от всички съкооператори. Когато това не става доброволно, може и трябва да се използват съответните законови механизми за справяне с проблемите.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.