Притежавате земеделска земя, която нямате възможност лично да обработвате? Мнозина попадат в тази ситуация и много от тях решават да предоставят земята си на свой роднина или друг доверен човек, който да я обработва, но без да му я даряват или прехвърлят. Целта е лицето да може да се разпорежда със собствеността, без обаче да може да я продава.

Финансирането по различни европейски програми и схеми за подпомагане е от голяма помощ за всеки земеделски производител. За да може лицето, което сте упълномощили, да кандидатства по такива програми, е желателно да има договор за земеделската земя, обяснява адвокат Милена Миткова. За целта можете да му дадете земята под аренда или да му учредите право на ползване.

Пълномощното служи, за да представляват вас пред определени органи и лица, както и да се извършват определени действия от ваше име. За да сте спокойни, че няма да понесете каквито и да е негативи от действията на пълномощника, по-разумно е да му дадете земята под аренда, съветва още юристът.

Човекът, на когото сте решили да поверите земята си, може да кандидатства по различни програми за финансиране, потвърждава консултант Таня Китик. За целта ще е необходимо да предостави пред ДФЗ-РА договор за наем или аренда със срок от минимум 5 години.

Що се отнася до участие по различните схеми за подпомагане (субсидии), тогава също е задължително да се предостави договор за наем или аренда. В тези случаи е допустимо да се представи и договор за наем със срок от 1 стопанска година.

Срокът за регистрация на правните основания за ползването на земеделска земя всяка година е 15-ти февруари. След изтичането му няма как да се кандидатства за субсидии за настоящата година. Въпреки това няма пречка пълномощникът да започне да се занимава със земеделие и да развива дейността си, изчаквайки до кампанията следващата година.