Имотните пазари в морските курорти се радват на засилен интерес през тази година. Той започна още в началото на пролетта, когато хората се подготвяха да имат собствен ваканционен имот за лятото и когато се изкупиха много от изгодните предложения. Така първото полугодие на 2021 г. се оказа най-силното такова за морските имоти от 10 години насам.
 
Това показва анализ на Bulgarian Properties. Според него през този период са реализирани почти двойно повече сделки в морските курорти спрямо същия период на 2020 г. Това е разбираемо с оглед на пандемията и стреса от нея, затварянето и ограниченията през изминалата година. Но сделките са повече и спрямо 2019 г. и това се вижда и в останалите пазарни сегменти. Нарасналото търсене води до постепенно изчерпване на наличните оферти и съответно до по-ограничен избор и по-високи цени.
 
Кои са основните купувачи
 
Българите са основните купувачи на морски имоти през последните години, като тяхната роля се засилва особено много след настъпването на пандемията от COVID-19. Съвсем естествено, изгодните цени и нарастващата покупателна сила ги привлече да си имат собствен дом на морето. Нещо, което е изключително достъпно на фона на цените на имотите в градовете.
 
Ограниченията за пътуване в чужбина дадоха допълнителен тласък на този интерес, тъй като хората решиха, че е по-целесъобразно да си имат собствено място за отдих в нашата страна, където реално си имаме всичко. В този смисъл мнозина преосмислиха България като дестинация за пътуване и туризъм и това се вижда от данните за успешния летен сезон по българското Черноморие.
 
Към тази група можем да добавим и българите, живеещи в чужбина. Много от тях се ориентираха към покупка на ваканционен имот в България, който да посещават през лятото и да съчетават с това да могат да видят близките си.
 
Все пак, следва да се отбележи, че чуждестранните купувачи по морето, особено в района на Слънчев бряг, все още съставляват около половината от купувачите на имоти и техният интерес не е спаднал. Сега купуват основно чужденци от централна Европа и съседните страни, тъй като те имат по-лесен достъп с автомобил и биха могли да посещават имотите си, без да зависят от наличие на полети.
 

istock
istock

Цени на апартаментите в морските курорти
 
През първото полугодие апартаментите в най-големия курорт - Слънчев бряг - се продаваха на цени около нивата от миналата година - 490-500 евро/кв.м., а отделяните бюджети бяха около 25 000 - 30 000 евро. Този тип наличности обаче към момента вече са доста ограничени и за покупка на двустаен апартамент трябва да се отдели бюджет между 32 000 и 35 000 евро.
 
По-предпочитано място за българите се очертава да бъде Свети Влас, където много от имотите имат гледки море, а допълнителен плюс е, че Свети Влас е целогодишно обитавано населено място. Там цените са по-високи, както и отделяните бюджети за покупка - средно около и над 35 000 - 40 000 евро.

Колко дават руснаци за имот у нас

Поморие също е доста интересен курорт за българите, но там те търсят имоти по-скоро в ниския ценови клас, по възможност без такса поддръжка. Същото важи и за Сарафово.
 
На юг от Бургас интерес традиционно привличат Созопол, Черноморец и Лозенец - там от години интересът е основно от българи, а средните цени са около и над 1000 евро/кв.м., като в топ комплекси на първа линия се доближават и до 2000 евро/кв.м.
 

istock
istock

Северното Черноморие, което стана особено популярно за туризъм през тази година, разполага с атрактивни предложения в района на Каварна, Бяла, Балчик, а също и в селата в близост до морето.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg