Пандемията се отрази катастрофално на туристическия бранш в Турция. В любимата на мнозина провинция Анталия през лятото почиваха нищожен брой гости от чужбина - само 9 милиона туристи вместо обичайните 35 милиона за първите осем месеца на годината. Според официалната статистика, Анталия е отбелязала минус от 73% спрямо същия период на предходната година.

Имотите поскъпват сериозно

Но не във всички браншове положението е толкова безутешно, отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и дава за пример пазара на недвижимите имоти, който отбелязвал истински бум. Данните на турската статистическа служба потвърждават това: цените на жилищните имоти в провинция Анталия са скочили през август с над 36%. Никъде другаде в страната ръстът не е бил толкова голям. Но нарастване има и в други части на Турция. Средно за цялата страна купувачите на жилища са плащали с около 26% повече, отколкото през миналата година. Дори и да се отчете процентът на инфлацията, скокът в цените остава значителен - средно около 12,9 на сто.

Развитието на пазара на недвижимите имоти в Турция е особено показателно. Според ФАЦ, определящо значение играят субсидираните от държавата ниски лихви, страхът от инфлацията и икономическата криза, както и наличието на многобройно младо население, което търси по-висок жилищен комфорт. Поради епидемията от коронавирус се търсят и все повече жилища близо до природата и извън центровете на големите градове. Според експерти в бранша, 2020 може да се окаже рекордна година по продажби на недвижими имоти в Турция.

istock
istock

Най-сигурната инвестиция?

Правителството на Турция е загрижено за икономиката на страната и за работните места, отбелязва германското издание и припомня, че строителството в продължение на дълги години е било мотор за развитието на стопанската конюнктура. С помощта на ниски лихви Ердоган се опитва да стимулира потреблението сред 83-те милиона свои сънародници. Отрицателните ефекти от тази политика са известни, отбелязва ФАЦ: "Растяща международна загуба на доверие към силно задлъжнялата Турция и нейната валута, която само през тази година се обезцени с близо една трета спрямо долара и еврото".

Колко струва апартамент в различните квартали на София

Именно оттук обаче произлиза и друга причина за бума на недвижимите имоти, констатира Тугра Гьонден от компанията за недвижими имоти "Cushman & Wakefield". Той пояснява, че тенденцията за покупки на жилища се е засилила особено през лятото, когато се стигна до значително обезценяване на лирата. Тогава много турци започнали да спасяват спестяванията си по различен начин. Някои купували долари или акции, други - автомобили. Колите втора употреба за известно време дори се превърнали в дефицитна стока, а много други вложили парите си в недвижимо имущество.

Характерното за Турция е това, че по-голямата част от хората притежават собствено жилище и че по традиция само малка част от покупката им се финансира с кредит. Ползването на кредити напоследък се е увеличило, поради ниските лихви, но експерти предполагат, че тази тенденция ще отслабне през идните месеци, когато се очаква увеличаване на лихвените проценти.

istock
istock

Най-голямото търсене на недвижими имоти, според местните брокери, се регистрира сред представителите на средната класа, която е изтерзана от икономическата несигурност, безработицата, обезценяването на парите и усложняващите се международни отношения на Турция. Най-голяма активност в покупко-продажбите се забелязва в милионната метрополия Истанбул, следвана от Анкара.

Цените за жилище от 150 кв. м. в някои от "добрите" квартали на Истанбул, макар и без гледка към Босфора, стигали до 2000 евро на квадратен метър. Според Тугра Гьонден, това все още е доста изгодна цена за метрополия с 15 до 20 млн. жители, каквато е Истанбул.

Земетресения и качествено строителство

Експертът посочва и още нещо: че изискванията на купувачите на жилища междувременно са нараснали значително. Опитът му показвал, че във времената на коронавирус хората тръсели жилища с малка градинка или поне балкон. А особено в гъсто застроените квартали край Босфора, където има реална опасност от тежки земетресения, се търсели стабилно построени сгради.

istock
istock

Темата за качественото строителство стана особено актуална след последното земетресение в Турция преди седмица. Тогава Измир беше особено тежко засегнат от трусовете. Там няколко многоетажни сгради се срутиха, докато други около тях останаха непокътнати. Мнозина експерти са убедени, че именно некачествените материали, използвани за строежа, са виновни за трагедията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg