Търсенето на квартири в София в средата на септември надхвърля в пъти предлагането. Поддържаните апартаменти се отдават за часове след като обявата се качи в интернет, обявиха пред „Труд“ водещи брокери на недвижими имоти.

Пикът ще продължи до средата на октомври

„Предлагането е ограничено. Двустайните апартаменти са най-търсени, след тях са гарсониерите“, обясни Мая Иванова, мениджър наеми на агенция „Явлена“. По думите й предпочитаните квартали в столицата остават в центъра и в районите в близост до метрото – „Младост“ „Мусагеница“, „Лозенец“. Според колегата й Калоян Богданов – маркетинг мениджър на друга компания, проблемът е, че повечето студенти без общежитие, както и сезонни работници, които се връщат да работят в града след лятото, започват да търсят квартира едва през септември и това пренасищане на пазара предизвиква криза за добри жилища под наем.

„Хубавите имоти се отдават буквално за 2-3 часа.  Пиковият момент на търсене ще продължи до средата на октомври“, уточни Богданов.

За проблема пред „Труд“ признава и Димитър Иванов, който работи в столицата от години, но по стечение на обстоятелствата трябва да смени квартирата.„Работя от понеделник до петък и нямам възможност да ходя на огледи през делничните дни. Затова изпуснах няколко добри оферти, въпреки че имах уговорен час за среща с брокери“, признава той.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, коментира, че проблемът с ограниченото предлагане на жилища под наем засяга и по-платежоспособни клиенти, които търсят напълно обзаведени квартири в добри квартали.

„Жилища под наем към момента освен студенти или млади семейства търсят и голям брой чужденци от ЕС, които работят за големи компании с централи в столицата. Районите, които те търсят жилища, са около бизнес центровете до летище София, офисите на булевард „България“ и „Цариградско шосе“ и Бизнес парк София. Много чуждестранни студенти по медицина искат да наемат квартира в района на Медицинска академия“, обобщава тя.

Пазарът

6 евро за квадрат средна цена

6 евро на квадратен метър е средната цена за обзаведена квартира в добър столичен квартал, коментират брокери. По думите им поскъпването на годишна база е 10-15%. Според данните им двустаен апартамент в центъра и периферията се наема от 300 до 380 евро в зависимост от състоянието на блока и жилището. Цените на едностайните апартаменти под наем в столицата са около 250 евро в по-централни квартали, а тристайните държат цени от 400 до 500 евро. Хазяите все още се подсигуряват и искат един наем и депозит при нанасяне от наемателите. Комисионата за фирмата посредник обикновено е 50% от наема при сключване на сделката.