10-15 процента е делът на ипотекираните, но все още незапорирани от банките имоти, чиито собственици са ги обявили за продажба. Това съобщи Наско Атанасов от агенция „Виктория инвест”.

В немалко от случаите към продажба на заложен имот прибягват спекулативните инвеститори, които са очаквали поскъпването му и реализиране на бърза печалба, уточни брокерът. Другата категория собственици на ипотекирани имоти, решили да се отърват от тях, са тези, които са ги купили, за да ги дават под наем, но

надеждите им за високи аренди не са се оправдали.

При сегашната конюнктура на по-ниски цени, отколкото по времето, когато е бил ипотекиран имотът, несъмнено сделка сега ще донесе загуба на продавачите. Тя ще е  приблизително колкото е било само участието им при сключване на договора за отпускане на кредита, добави Атанасов.

За радост в сравнение с останалите бивши соцстрани неплатежоспособните платци по ипотеки в България са по-малко, каза още шефът на „Виктория инвест”. Надеждата е икономиката да се раздвижи и броят на лошите кредити да започне да намалява, заключи той.

Според Антоанета Младенова, президент на агенция „България 21”, делът на ипотекираните недвижимости, обявени за продажба у нас, не е голям. Повечето от тях са жилища, защото предприемачите по-лесно успяват да се договорят с банките за разсрочване на дълга и рядко се стига до публична продажба на бизнес имоти, уточни тя.

Често собствениците на ипотекирани жилища, въпреки че са закъсали с вноските, не оферират имота си на атрактивна цена, а се стремят да го продадат скъпо, за

да си платят дълга и дори да им останат пари

каза още Младенова. И така не успяват да стигнат до сделка, след което кредиторите им запорират имота и го обявяват за публична продан, добави тя.

От друга страна, време е банките да свалят лихвите, за да не продължават да се пълнят с имоти, които няма да има на кого да продадат, призова брокерката. В момента предлагането на пазара е огромно и сделки стават единствено с недвижимости, предложени за продажба на цени около 30% под пазарните. Купуват се единствено едностайни и двустайни жилища.

Столични брокери коментират още, че кризата ще накара повече собственици на ипотекирани имоти, изпитващи финансови затруднения, да ги обявят за продажба и това ще доведе до раздвижване на пазара в сегмента.