1021 евро за квадратен метър достигнаха средните цени на магазините в София в последното тримесечие на миналата година, сочи анализ на пазара на Arco Real Estate, предоставен на „Монитор”.

При търговските площи се запазва тенденцията към търсене на обекти, които да се отдават под наем, предимно по главните търговски улици и търговските центрове.

В столицата

най-активно предлагане в сегмента

има в районите на центъра и кварталите „Хладилника”, „Лозенец” и „Гео Милев”.

Според експертите на Arco пазарът на бизнес площи в столицата остава стабилен и уравновесен. Все по-често в агенцията постъпват запитвания за търсене и за складови помещения. За последното тримесечие е отчетен ръст на интереса за наемане на качествени офиси с над 20%, спрямо същия период на по-миналата година.

Най-предпочитани райони в София за арендоване на офиси клас А остават районите на центъра, „Младост”, „Лозенец” и бизнес сградите, намиращи се в близост до метрото, както и до главни булеварди в столицата.

Средните офертни цени при продажба на офис площи за София са около 1061 евро/кв. м, но основното търсене остава за наемане на такъв тип обекти. Съгласно обобщени данни на Arco Real Estate няма настъпили драстични промени в нивата на предлагане спрямо предходното трето тримесечие на 2016 г. и в края на годината

наемите за клас А офис площи остават стабилни

- 13 евро/кв. м за центъра, 12 евро/кв. м - широк център и 11 евро/кв. м за периферията на града. За клас Б сгради се наблюдава същата тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 8 евро/кв. м. Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на предишните си нива между 12 до 14 евро/кв. м.

От агенцията отчитат още спад в търсенето на ваканционни имоти, породено от оттеглянето на руснаците от пазара, заради срива на рублата.

Вижте още: 

Двойно повече чужденци питат за имоти у нас 

Банките все още бягат от проекти за имоти на зелено 

Продажбите на имоти в столицата нарастват