До 5 на сто от БВП или над 5,3 млрд. лева може да достигнат инвестициите в жилища догодина. Това стана ясно по време на конференцията BalRec.

Кристофор Павлов главен икономист на една от големите банки у нас, прогнозира, че

стимул за сектора ще е по-високият ръст

на българската икономика, който може да достигне около 4 на сто. По думите му, в същото време безработицата ще продължи да намалява и през 2019 г. ще е към 4,5 на сто при сегашно ниво от 5,5%. След това обаче не може да се очаква по-нататъшен спад на незаетите в трудоспособна възраст.

Според финансиста в големите градове две трети от обявените за продажба жилища са от 20 до 40 на сто надценени, което не съответства на доходите и в София, дори с отчитането на влиянието на сивата икономика. Това състояние обаче е далеч от нивата от 60 на сто надуване на цените през предкризисната 2008 г. По думите му е възможно в близко време

цените на жилищата да се стабилизират

и същото да се случи и със съотношението им с доходите.

Юлиян Михов, директор бизнес развитие в PWC пък смята, че от следващата година може да се очакват по-малко инвестиции в офис сгради.

Според Михаела Лашова, изп. директор на Forton, навлизането на нови брандове у нас ще стимулира инвестициите в търговски площи.

„Търговците са готови за експанзия. В момента само 9% от магазините в моловете са празни и чакат наематели. До средата на следващата година се очаква да отворят врати 2 големи търговски центъра в Пловдив и Варна, нещо, което не се бе случвало отдавна“, обясни тя.

Чедомир Йоканович от инвестиционния фонд NEPI Rockcasle смята, че очакваното повишаване на лихвите по кредитите няма да се отрази много на вложенията в сегмента. Причината е според него е, че търговията винаги е близо до хората и генерира приходи, а и специализираните фондове не са толкова зависими от банкови кредити, защото ползват набрани от своите инвеститори.

По думите на Михаела Лашова в индустриалния и логистичния сегмент незаетите площи са едва 2 на сто. Тя смята, че причината е малкият дял, едва 20%, на спекулатитивните проекти. Според нея развитието на онлайн търговията ще стимулира още повече търсенето и инвестициите в логистични площи в близко бъдеще.