За последната година наемите на двустайните жилища в София се понижиха с още 13% от ноември 2010 г. досега и така за последните 2 години е натрупан спад от над една трета. Това сочи статистиката на сайта imoti.net.

Най-много с една четвърт от миналия ноември са отишли надолу средните нива на предложенията за наеми в кв. „Дървеница”. Сега в квартала близо до много от столичните вузове двустаен апартамент може да се наеме най-евтино за 148 евро. Имотът е маломерно жилище с площ от 40 квадрата и е обзаведено.

Максималната оферта от 300 евро

в квартала е за нов обзаведен апартамент от 82 квадрата на 7-и етаж.

В съседния Студентски град офертите за двустайни варират в по-широки граници от 100 до 450 евро.

На второ място по спад на наемите с 18% за периода са двете части на „Дружба”. Сега там предложенията в сегмента са от 125 до 199 евро. Въпреки голямото предлагане на двустайни за наемане в „Лозенец” е  отчетен  минимален спад  от 3% за времето от миналия ноември досега. Предложенията в сегмента там варират в широки граници от 149 до 550 евро. Минималната оферта е за жилище от 56 квадрата, а максималната – за луксозно обзаведен апартамент с площ от 70 кв. м на бул. „Джеймс Баучър”.

С по около една десета са паднали наемите на двустайните в столичните комплекси с най-много панелни сгради - „Люлин” и „Младост”, за последните 12 месеца, сочи още статистиката.

В „Люлин” снижението е точно 10 на сто и сега там предложенията варират от 90 до 330 евро. Най-евтино може да се наеме полуобзаведена панелка от 60 квадрата на 5-и етаж в пети микрорайон на комплекса. Най-високата оферта е за обзаведен тухлен апартамент на трети етаж в „Люлин-8”. От миналия ноември досега

в „Младост” наемите отиват надолу с 12 на сто

Сега в най-големия източен панелен комплекс на София двустайните се оферират от 280 лв. до 450 евро. Минималната е за частично обзаведен панелен апартамент от 66 квадрата в „Младост-2”. Максималната е за луксозно обзаведено тухлено жилище от 75 квадрата с гараж в „Младост-1А”.

Еднакъв спад от по 13 на сто на исканите наеми за двустайните е отчетен за последната година в центъра и в шестте части на жк „Надежда” и в „Обеля”. В северните комплекси най-евтино за 125 евро може да се наеме двустайно панелно жилище от 76 квадрата в „Надежда-4”. В тази част на София най-скъпа излиза квартира от 65 квадрата в третата част на „Надежда”. За апартамента се искат 490 лв. Собствениците на двустайни квартири

в центъра искат от 149 до 850 евро,

сочи още статистиката. Най-ниската оферта е за жилище от 66 квадрата на партерен етаж на ул. „Цар Иван-Асен”. Най-високата е за лукс апартамент от 90 квадрата около Докторския паметник.