Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", и Деян Кавръков, консултант по недвижими имоти, изразиха своето мнение относно ситуацията на пазара на недвижими имоти у нас в предаване по БНТ.

Според Лъчезар Искров, 30-процентният спад в цените на жилищата е обобщена цифра от спадовете в различните сегменти, като най-важното за цената на един недвижим имот е неговото местоположение.

"Аз лично бих бил много внимателен да прогнозирам допълнителен 10-процентен спад през нястоящата година. При всички случаи спад ще има, но той ще е малко над 5%, тъй като в повечето обекти, особено при новото строителство и в жилищния сектор цените, са близки до себестойността." Той обясни, че парцелите, на които се строи в момента, са купувани в друг пазар на много високи цени.

Деян Кавръков разясни, че цените в момента са реално на нивата от края на 2006 година. През изминалите години част от растежа на цените се дължи на спекулативни сделки (спекулативните сделки се правят единствено с цел покупка или продажба за краткосрочна печалба). Когато този вид сделки (спекулативните) са повече от 50% от оборота на пазара, това означава, че има "балон".

"Няма нищо лошо в спекулативните сделки, но номерът е какъв дял от пазара заемат", каза още той.

Заради дисбаланса между търсене и предлагане падат капиталовите стойности (реалната стойност при реално сключена сделка - не това, което пише в офертите, не поисканата цена) на имотите, обясни Кавръков.