Некоректен наемател, който не си плаща наема и сметките и освен това се укрива от хазяина си, е често срещан случай. Независимо дали наемателят е фирма или физическо лице, редът е да се отправи писмено предизвестие – например, че в едномесечен срок трябва да плати дължимото, иначе договорът ще бъде прекратен.

След изтичане на срока, наемодателят спокойно може да смени патрона и да си търси нови наематели, категорична е адвокат Милена Миткова. В подобни покани, освен искане за плащане и прекратяване на договор, е желателно да се записва, че в случай на неизпълнение на определена дата и час наемодателят ще упражни правата си на собственик.

Ако лицето избягва контакт и собственикът нито може да се свърже с него, за да му даде предизвестие, е съвсем законосъобразно наемодателят да отиде на място и ако наемателят не е в жилището, да смени патрона. Например под предлог, че е бил разбит и го е сменил, за да опази имуществото. Вещите на наемателя се описват в протокол, който се подписва и от един свидетел. Когато задълженията бъдат платени, имуществото се връща на неговия собственик.

Ако квартирантът наистина е неоткриваем, важно е да разберете първо дали все още обитава жилището, съветва брокер Mариана Тороманова. Най-лесно е да се проследи чрез показанията на електромера, освен ако токът не е спрян. В присъствието на домоуправител или съседи се залепя предизвестие със срок и условия за освобождаване, като те се подписват като свидетели на втори екземпляр.

След срока (например два или три дни), постъпете по описания по-горе начин. Неудобството за сoбственика е, че трябва да съхранява вещите някъде, ако има такива. Експертът от опит споделя, че за съжаление в подобни случаи разходите обикновено са за сметка на наемодателя. Въпреки това поне отново ще може отдаде имота под наем и ще очаква приходи.

Понякога дори когато срокът на договора изтечe, наемодател и наемател правят устна договорка за продължаване на експлоатацията на имота. Какво може да направи наемодателят, ако наемателят-юридическо лице преустанови дейността си и спре да заплаща уговорения наем? И разбира се стандартната процедура – изпращане на нотариална покана за освобождаване на имота и връщане на ключовете – не даде никакъв ефект. Потърпевш споделя, че това е все едно всеки ден да виждаш крадеца на автомобила да се разхожда свободно пред очите ти и да не можеш да си го върнеш.

За да влезе собственикът отново във владение, следва да подаде жалба в полицията на общината, към която е имотът му, съветва брокер Ива Дюлгерова. От полицията трябва да изпратят човек, който да съдейства. С помощта и на адвокат и свидетел може да отвори вратата и да си влезе в имота. Прави се опис на цялото имущество и инвентар на помещението. Вещите, които са на наемателя, се описват и му се изпраща пак покана, за да си ги вземе и да се издължи с дължимите суми (за наем и консумативи).

Ако наемателят има закупено оборудване, което покрива разходите му по наема, се задържа и остава за лично ползване на собственика на имота. Ако наемателят изплати дължимите суми, то той може да си вземе оборудването, закупено от него, като за това показва платени фактури. Накрая ключът се сменя и помещението може пак може да се отдаде под наем.

По думите на Миткова полицията невинаги е достатъчно компетентна и може да не съдейства. Според нея най-лесният вариант е с двама свидетели (обикновени граждани) и видеокамера да се опишат вещите, да се направи протокол и да се смени патронът. Видеозаписът е добро доказателство и спестява много евентуални проблеми със собственика на вещите.