Как да постъпим, ако наследим имот, който има дългове към Топлофикация? Ако партидата все още се води на името на наследодателя и са минали години, част от задълженията могат да бъдат погасени по давност. Когато има и съсобственици, нещата са малко по-специфични.

Задълженията за заплащане на топлоенергия и топла вода се погасяват с изтичането на тригодишна давност, посочва адвокат Николина Митова. Тя не се прилага служебно, а е необходимо възражение от длъжника.

Топлофикация ни дере с лихва върху нулеви сметки 

 

Топлофикация събрала 15 млн. лв. от длъжници 

 

Осъдиха наследници заради кредитна карта на починал

 

Възможно е да смените партидата на жилището на ваше име въз основа на нотариалния акт и удостоверението за наследници. Необходима е обаче декларация от останалите съсобственици, че са съгласни партидата да бъде на ваше име. След това можете да подпишете споразумение за разсрочено плащане по отношение на сумите, които не са погасени по давност.

Давността не се прилага служебно, потвърждава адвокат Румена Симеонова. Ако става дума за „Топлофикация София“ ЕАД, те приемат и възражения, подадени извънсъдебно – направо в дружеството.

Трябва да се легитимирате като собственик на имота чрез удостоверение за наследници. Достатъчно е един от съсобствениците да подаде възражение, за да бъдат отписани сметките.

Друг е въпросът с партидата и евентуално последващите сметки, които не са засегнати от давността. Ако нещата по една или друга причина не се получат – можете да плащате настоящите сметки по банков път или в Изипей/Фастпей, като посочите точно коя сметка плащате.