Получаването на наследство често се оказва нож с две остриета. Освен че придобивате нова собственост, вероятно ще изпаднете в сложни дискусии с останалите наследници. Възможно ли е да продадете своята част от неделимо дворно, ако останалите съсобственици отказват покупко-продажба?

На първо място, много е важно дали в даденото дворно място има построена сграда или не. Ако мястото е празно, единственият вариант пред вас е съдебна делба на имота, коментира адвокат Милена Миткова. Делото срещу останалите съсобственици може да започне по ваша инициатива.

Ако в хода на процеса не се споразумеете за мястото, имотът ще отиде на публична продан (не е жилищен имот и е неподеляем). На проданта може да участвате и вие, ако имате интерес. В случай че проданта се осъществи, получената сума се разделя между съделителите, съобразно притежаваните от тях дялове.

Ако обаче в дворното място има сграда, която също е съсобствена, делба и публична продан след нея не ви устройват, подчертава адвокат Румена Симеонова. Може обаче да направите разпределение на ползването между съсобствениците, в което да уточните кой коя точно част от двора ще ползва. Препоръчително е да заверите това споразумение при нотариус.

При положение че останалите съсобственици не са съгласни да уредите въпроса доброволно, можете да предявите иск за разпределяне на ползването от Районния съд (чл.32, ал.2 от Закона за собствеността). Това е в случай че искате да ползвате имота, например за градинка.

В случай че не това е вашето желание – най-добре е да предложите на останалите съсобственици си да изкупят вашия дял от дворното място. Ако откажат, може да го продадете на всяко трето лице (при същите условия), но вероятно трудно бихте намерили желаещи.

Не можете „да се отървете“ от имота без някой да го получи, допълва юристът. В краен случай можете да дарите своята част на останалите, за да не трябва да плащате данъци. Ако и това не ви устройва, дарете го на трето лице, което е съгласно да го получи. Нотариален акт се подписва и от дарителя, и от надарения.