Въпреки че по традиция първите три месеца на годината са най-слаби за пазара на имоти, през периода януари-март 2013 г. продажбите на недвижимости са скочили с цели 23.4 % на годишна база.

Това заяви вчера заместник-председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Сериозното увеличение се дължи предимно на сделките със земеделски земи, които вече достигат до около 2/3 от общите продажби. Най-често купувачите на земеделски земи са различни фондове, които комасират купените ниви и ги отдават под аренда.

Частните български производители също масово се интересуват от земи, засилва се и интересът от чужбина, макар реални сделки още да няма.Все по-често се забелязва тенденцията дребни собственици да продават земите си, за да си купят жилища, каза още Ганев. Той отказа да се ангажира с информация за средните цени на земеделските земи.

Най-търсени и най-скъпи са нивите в Добруджа и Централна България, където се получават и най-високите добиви. Доста по-евтино върви земеделската земя в някои от южните области като Хасковска и Ямболска.

Данните от пазара на жилища обаче не са толкова оптимистични. Въпреки раздвижването в последните седмици се оказва, че предлагането далеч не удовлетворява търсенето на клиентите.

От Национално сдружение "Недвижими имоти" констатират, че в момента на пазара има огромен дефицит на качествени имоти. Причината е, че собствениците на жилища не искат да продават на безценица и изчакват повишаване на цените.