Много хора, живеещи на семейни начала без брак, решават да си купят общо жилище на името и на двамата. Понякога само единият може да получи добри условия за кредит от банка и затова кредитът да бъде на негово име. 

За по-голяма финансова сигурност двойката може да се подпише допълнително финансово споразумение с дължимата от другия сума, заверено при нотариус. Как обаче е най-удачно документът да бъде изготвен така, че да се избегнат „подводните камъни“?

Вашата половинка може да стане солидарен длъжник по кредита пред банката, което значи, че банката ще може да търси цялата сума по кредита както от вас, така и от него, посочва адвокат Димитър Петков. 

Споразумение можете да изготвите и подпишете, но не разчитайте на бланки и онлайн съвети. Най-добре е да се обърнете към адвокат, който да разработи текста на това споразумение съобразно конкретните условия, да го обсъди заедно с вас, да го редактирате и тогава да пристъпите към подписване и нотариално заверяване. Такъв документ се изготвя винаги индивидуално, за да бъдат максимално защитени интересите ви. 

Съветът на адвокат Милена Миткова пък е да закупите имота само на свое име. След като партньорът ви изплати половината, тогава му прехвърлете 1/2 идеална част. В този смисъл също може да се подпише споразумение. 

Адвокат Румена Симеонова смята, че рисковете за кредитоискателя са много големи. Ако сте в тази ситуация, опитайте да поговорите с кредитния инспектор от банката. Той има право да добави партньора ви като съкредитоискател (няма да откажат още един длъжник, макар и към момента неплатежоспособен). 

При положение, че вашият доход е достатъчен, може дори да не се искат документи за неговия, за да го впишат като съдлъжник, зависи от банката. Така и двамата ще сте собственици на имота и съдлъжници по кредита. Ще си делите както ползите, така и рисковете.

Вижте още: 

Покупка на имот от собственик в чужбина 

Съдебна атака на констативен нотариален акт  

Наемът по-изгоден от покупката