Нарушената верига на доставки и карантинната обстановка на редица ключови пазари ще се отрази негативно на пазара на имоти глобално.

В краткосрочен план сегашната ситуация ще се отрази негативно на бизнеса както в локален план, така и в контекста на Европа и глобалния пазар. Това посочват от Cushman & Wakefield, представени в България от Forton.

Компанията очаква по-осезаемо отражение на настоящата ситуация върху имотния пазар през следващите тримесечия. Прогнозите в краткосрочен план включват забавяне на активността на наематели и купувачи.

Заради чисто физическите ограничения, които налагат властите и здравните органи, много компании ще отложат плановете си за разрастване, а в някои случаи ще предпочетат да разполагат с финансови буфери, за да си гарантират спокойствие в по-трудните периоди, посочват от фирмата.

istock
istock

Очаква се ръст на свободните площи на офис пазара, което ще окаже натиск върху наемните нива, както и отлагане на завършването на нови офис проекти, където е възможно.

Търговците се очаква да забавят експанзията си и навлизането на нови пазари до нормализиране на обстановката. Планираните откривания на нови 5-звездни хотели в София тази пролет също ще бъдат отложени.

В сегмента на офисите коуъркинг проектите ще бъдат сериозно засегнати, което ще ограничи ръста на площите, а може да доведе и до отпадане на по-малки и финансово нестабилни участници от пазара, показва прогнозата.

В средносрочен план се очаква да има цялостно преструктуриране на отделни бизнеси, което ще се отрази и върху пазара на имоти.

Свалят надути цени на лъскави имоти в София

Тоталната дигитализация и виртуализация, която вече е факт, ще стимулира още по-динамичното развитие на ИТ и аутсорсинг бизнеса, които са и основните играчи на офисния пазар в България, посочва компанията.

В същото време преструктурирането на някои бизнеси ще доведе до освобождаване на работна ръка, което ще има негативен ефект в краткосрочен план, но в средносрочен ще бъде шанс за преквалификация. Това от своя страна ще доведе до промяна в структурата на заетостта в икономиката и не е изключено да се видят нови ключови участници на имотния пазар.
 

istock
istock

Сегашната ситуация с блокирани производства и спрени доставки показва, че е нужна диверсификация на мощности и реорганизация по веригата на доставка. Това ще подсили ефекта от търговските войни и ще подтикне редица компании да търсят алтернативни локации и доставчици, за да подсигурят цикъла си на производство в случай на затрудняване на обстановката, сочи анализът.

"Ще наблюдаваме ефект, подобен на т.нар. near shoring, който стимулира редица доставчици да инвестират в мощности в Централна и Източна Европа през последните години", посочва компанията, като отбелязва, че е рано да се прогнозира кои региони ще бъдат облагодетелствани в световен мащаб.
 
Настоящият период с ограничено придвижване ще даде допълнителен тласък на електронната търговия. Онлайн магазините и всички компании по веригата на доставка (куриерски, логистични и т.н.) ще стават все по-ключов фактор за търсенето на складови и логистични площи. По-ограниченото движение на стоки в глобален план ще даде шанс за възраждането на по-малки местни производства, посочват от "Фортън".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg