Дори и несанирани, панелни жилища в София поскъпват сериозно заради доброто си местоположение. През миналата година покрай строящата се вече нова метролиния към кв. "Овча купел" гарсониерите в района са повишили стойността си с 30%, а двустайните апартаменти - с 20%. 

Това съобщи вчера изпълнителният директор на "ЕРА България" Антон Андонов по време на дискусия за недвижимите имоти. Тя се проведе в рамките на седмия форум "Шумът на парите", организиран от Profit.bg.

Предприемачи в бизнеса с недвижими имоти и строителството изразиха съмнение, че безплатната програма за саниране на стария жилищен фонд се изпълнява особено ефективно. Финансистът Румен Гълъбинов попита дали тя няма да се окаже само "опаковане на сградите". 

Строителният предприемач Христо Чепишев сравни панелните сгради с цъкаща бомба, която ще избухне след 20 години, но също е убеден, че сегашните мерки ще доведат само до това на хората да им е по-топло през зимата и по-хладно през лятото. 

Според Антон Андонов трябва да се изчака, за да се види ефектът след години. Добромир Ганев, зам.-шеф на сдружението за недвижими имоти, коментира, че процесът е добър, въпросът е как се изпълнява. Иван Велков от управата на ФИАБЦИ също е убеден, че сегашните мерки не са саниране, а изолация.

Въпреки положителното развитие на пазара след неколкогодишната криза, редица проблеми остават - като липсата на регистър за имотите и за ипотеките. Така няма как да се разбере какво е миналото на даден имот, коментира Георги Павлов от "Адрес". 

Според него има големи очаквания от новия главен архитект на София за планирането на столицата на север, защото след пренаселването в южните части под Витоша строителството се насочва натам.