Спадът на цените на жилищата вече не е новина, но това се оказва недостатъчно, за да донесе успокоение на пазара.

Липсата на яснота и общата нерешителност е единствената ясна тенденция, която се очерта на пазара през първото полугодие на 2010 година, показват данните от анализа на "Адрес недвижими имоти" за първото полугодие на годината.

Според данните през септември 2007 година пазарът на жилища е преживял своя абсолютен връх по отношение на новорегистрирани имоти за продажба. Поради високата ликвидност на имотите в този период, огромното предлагане не е притеснявало нито инвеститорите, нито анализаторите на пазара.

С настъпването на кризата обаче активността на пазара намалява и част от тези проекти са замразени, а малкото останали купувачи не искат да купуват жилища в строеж. Така на пазара се появяват предимно оферти от така наречения "вторичен пазар" – т.е. апартаментите, собственост на физически лица.

Между 470 и 1062 евро е излизал на купувачите квадратен метър жилищна площ в столицата през първите 6 месеца на 2010 година, сочат данните на компанията.

Най-евтино са се продавали апартаментите в райони като "Модерно предградие", "Обеля" и "Овча купел". Най-високи пък са били цените в района на "Оборище", "Манастирски ливади", "Борово" и Студентски град.

В столицата нивата през първите 6 месеца на 2010 година отбелязват среден ръст от 1.46% спрямо предходното полугодие. Около 250 евро пък е сумата, за която са се наемали двустайни апартаменти в голяма част от кварталите на София през първото полугодие на 2010 година.

Във Варна най-скъпо през последните 6 месеца – около 900 евро, са се продавали жилищата в Центъра. Единични сделки за над 1000 евро на кв.м. са се сключвали и в други райони на морската столица.  

Морската ни столица показва тенденция към продължаващ, макар и вече по-овладян спад – с близо 11% са паднали цените там спрямо същия период на 2009 година. За полугодие нивата са паднали допълнително, но все пак със значително по-умерен темп – 1.55% е понижението в цените за 6 месеца според данните на АДРЕС. С малко над 9% са паднали цените за полугодие в районите на Колхозен пазар и Владислав Варненчик. Част от кварталите започват да бележат известно покачване в ценовите нива на кв.м. –  Възраждане, Трошево, Цветен квартал.

Цените в Пловдив и Бургас също се характеризират с понижение – спрямо същия период на 2009 година те са съответно с 0.54% и 1.02% по-ниски. Над 7% пък е спадът на нивата в града на тепетата за полугодие.

Тенденцията в по-малките градове на страната за полугодие е към задържане на ценовите нива. Данните на АДРЕС показват, че нивата са претърпели спад от не повече от 5%. Ръст се наблюдава в Кърджали, Велико Търново, Ямбол – там цените са с до 2% по-високи сега, отколкото в края на 2009 година. В малките градове най-често се продават тристайните тухлени жилища в централните части на градовете.

През май и юни раздвижване има и на пазара на ваканционни имоти. Руските купувачи най-често избират между апартамент във Варна, Бяла или Бургас. Те търсят съчетание на море и близост до градска среда, което лесно може да се намери в момента. Масовият клиент е с малък бюджет и се интересува от най-евтините предложения на пазара. Малък процент са сравнително заможни хора, които са готови да отделят до 200 000 евро, но търсят лукс и първа линия на морето.

Анализът на "Адрес" за първото полугодие на 2010 година ясно показва, че пазарът страда от липса на ясни тенденции.

С оглед на разнопосочните сигнали, прогнозите за предстоящото полугодие са трудни. Възможно е пазарът да усети рязко оттеглянето на продавачите и това да повлияе в посока ръст на цените. Също толкова вероятно е общата икономическа среда и повишаването на цените и данъците да доведе до страх в купувачите и да предизвика застой на пазара.