Пазарът на професионално управление на сгради или т.нар. фасилити мениджмънт е нараснал до над 4 млрд. лв. у нас. 

Това сочат данните от изследване на Realityconsult, представени в края на миналата седмица на конференция на фасилити мениджмънт в София.

У нас той е познат и разпространен основно в бизнес сградите, като целта е да се подобри работната среда. Фасилити мениджмънта в България се занимава с управлението на сгради от 2007 г., като най-популярната фасилити услуга, която се ползва от 90% от бизнес сградите, е почистването. Засилва се обаче интересът и към ползването на

външни услуги за техническа поддръжка

включващи най-общо периодична профилактика на съоръженията в сградите, поддръжка и аварийни ремонти на всички системи и инсталации в сградите, като електрически инсталации, отоплителни, климатични и вентилационни системи и други.

Според данните на Българската фасилити мениджмънт асоциация приблизително 1.7 млн. кв. м офисни площи и 0,8 млн. кв. м търговски площи ползват услугата на професионалните домоуправители.

Разрастващото се търсене на фасилити услугите в глобален мащаб поставя условия за по-добро предлагане, споделяне на опит и високо качество на услугите, коментираха участниците в конференция. Левент Алатл от Turkey FM даде за пример Турция, където тези услуги се търсят все повече. Например от 2010 до 2014 търсенето е скочило от 11% до 18%.

Организаторите и участниците в конференцията наблегнаха на факта, че предлагането на фасилити услугите трябва да навлезе

по-активно в сегмента на жилищните сгради

Тези услуги спестяват време на хората, излишни разходи и нерви по събирането на наемите, парите за охранителна дейност, или общо казано - всички непроизводствени активи - каза Горан Миланов от българска фасилити компания.

Представители от българската страна на фасилити мениджмънта сравниха нашата икономика с тази на Дубай и стигнаха до извод, че с по-високи стандарти на работа и обслужване можем да постигнем същите високи резултати като в Близкия изток. 

Една от тях дори сключи договор за сътрудничество с асоциацията на фасилити компаниите в Близкия изток.