Новопостроен дом на изгодна цена – подобна обява би изкушила всеки купувач. Незавършените имоти са добра, но наред с това и по-рискова инвестиция. Често пъти обезщетени собственици на апартаменти бързат да ги продадат преди завършването. Но как е най-добре да стане сделката, така че да сме застраховани срещу евентуални проблеми в бъдеще?

Продавачът може да прехвърли собствеността на купувача с нотариален акт и да учреди законна ипотека върху апартамента в своя полза, посочва адвокат Антоанета Ненова. Това ще му гарантира изплащане на остатъка от продажната цена (например 50%). Или пък може да се сключи само предварителен договор.

Предварителният договор е договор за намерение, уточнява консултант Младен Садинов. Той не се вписва в Агенцията по вписвания. Достатъчно е да има нотариалната заверка.

Ненова коментира и въпроса по отношение на строителството. По думите й следва да се изготви и подпише отделен договор за строителствомежду купувача, продавача и строителя. По него купувачът ще встъпи в правата на продавача спрямо строителя със съгласието на последния, който да се задължи спрямо него относно сроковете за завършване и носенето на гаранционна отговорност.

Нерядко собствениците на строящи се апартаменти години наред след крайния срок безуспешно чакат да влязат в готовите си домове. Съветът на юриста е да се предвиди възможност за разваляне на договорите при продължително забавяне на завършване на строителството.

Има и други вариант – да купим недостроена къща с разрешително за строеж. При покупка на такъв имот е препоръчително да се работи с добър специалист, защото има много неща, които трябва да бъдат проверени, коментира консултант Емилия Иванова.

За разрешение за строеж има 2-годишен срок, в който строителството трябва да започне. Купувачът трябва да получи архитектурните проекти, за да е сигурен, че проектираното му допада.

Също така трябва да се види дали това, което е изградено до момента, отговаря на съответните проекти. Особено ако има изкопни и след това насипни работи – трябва да се провери дали под насипа всичко е изпълнено – хидроизолации, дренажи, наклони на канализации и др.

Има и доста други актове преди да се стигне до акт образец 16, подчертава Иванова. Всеки етап от строителството приключва с приемане на изпълненото, което означава съответен акт. Купувачът трябва да се поинтересува и за статута на земята – би могло да се строи не само в УПИ, но и в ПИ (при занижени параметри). Съвсем отделна група проверки са тези за тежести, т.е. юридически.


Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.