Може ли човек да бъде продаден? Колкото и странно да звучи – да, ако е наемател на имот, който сте решили да продадете.

Специалистите обясняват какви са особеностите на една такава сделка и как да процедирате най-правилно, за да си спестите проблеми при сделката.

Можете да продадете имота си по всяко време, без оглед на това дали договорът за наем е изтекъл или не, коментира адвокат Милена Миткова. Ако новите собственици не желаят наемателя да остане, необходимо е да му отправите предизвестие за прекратяване на договора и освобождаване на имота.

Както и да уредите сметките си с него, като имате предвид, че не му дължите обезщетение, освен ако не искате да се изнесе в срок, по-къс от месец. Ако новите собственици искат наемателя да остане, следва след сделката да подпишат нов договор за наем с него.

Имот, който е ваша собственост, можете да продадете когато пожелаете, стига да няма възбрана върху имота, потвърждава адвокат Димитър Кавалджиев. Можете да продадете имота не само при изтекъл договор за наем, но дори и при действащ такъв. Разбира се и в двата случая могат да възникнат усложнения, свързани с владението и предаването на имота в последствие, но няма пречка покупко-продажбата да бъде извършена.

Ако въпросният договор за наем действително не е действащ към момента, а наемателят не желае да напусне имота, то в процесуалното законодателство има предвидено бързо съдебно производство за опразване на наети помещения, а съществуват и други способи за законно въздействие.

Осъществяването на продажба на имот при наличието на наематели е труден процес, твърди брокер Амброзио Йорданов. По думите му за предпочитане е да продавате, чак след като освободите жилището. Но тъй като времето, през което продавате имота, може да ви коства липса на доходи от наема за дълго време, може да изберете продажба при наличие на наематели.

Другата възможна причина да вземете такова решение е, когато имотът има и други съсобственици. Дори само един от тях да не е съгласен с освобождаването на имота от наематели, вие няма какво да правите. Трябва или първо да станете единствен собственик чрез съдебна делба, или да се съобразявате с желанията на останалите.

Има ли нужда от сключване на допълнително споразумение с наемателя? Устните уговорки нямат никаква стойност, посочва експертът. Когато наемателят има личен интерес да остане в жилището, той може да опита да саботира продажбата по всякакъв начин, осуетявайки огледите или плашейки бъдещите купувачи с лоши съседи, недостатъци по жилището или измами.

Единият вариант е, ако разполагате с ключ от жилището, да провеждате огледите в отсъствието на наемателя. Друга възможност да си спестите време и усилия е да делегирате право на наемателя да бъде ваш представител. Имайте предвид, че доверието и отговорността струват пари, затова стимулирайте наемателя си с отстъпка или пари в брой.

Допълнителното споразумение е неделима част от договора за наем. То включва нови задължения на страните и нови санкции и неустойки при неспазване на задълженията. В него се описва точно как се координират и провеждат огледите, как и кога се посрещат кандидат-купувачите и т.н.

Вижте още: 

Може ли дарение на имот да бъде развалено 

Ипотеките се подновяват на 10 години: какви са разходите? 

Придобиване на наследствен имот без документи