Близо половината от купувачите в София през последните няколко месеца са избрали имот в район, който доскоро е бил подценен заради своята отдалеченост от централната част на града или не достатъчно популярен, сочи проучване на агенция „Адрес”. Подобни квартали са „Надежда”, „Толстой”, „Свобода”, „Обеля”, „Дружба”, „Банишора”

По различни причини, но най-често след предстоящото пускане на метрото, тези квартали

ще се окажат със значително подобрен транспорт

Цените в нарочените за елитни райони в София не са по възможностите на повечето купувачи на първо жилище, смятат от „Адрес”. Заради близостта си до парк и до центъра на града „Лозенец” години наред беше едно от най-скъпите места за покупка на жилище в София. Добрата слава му донесе и много проблеми – разбити и задръстени от автомобили улици, малко отстояние между сградите, недостиг на детски площадки, големи супермаркети и вътрешноквартален живот. Тези

недостатъци съпътстват и останалите стари

луксозни райони. Разширяването на метрото на практика отне основното им предимство - близостта до центъра. Така беше премахната ключовата разлика между елитни и неелитни квартали. Сега от „Илинден” и „Младост-1”, а скоро и от „Надежда”, ще се стига до центъра или до Борисовата градина за 10 мин. И когато сега имат възможност да платят за апартамент в близост до спирка на метрото 30% по-ниска цена от тази за еквивалентен имот в луксозен квартал, хората лесно избират разумното и практично решение, смятат брокерите от „Адрес”.

Подценените райони, които в момента

привличат с цените си

скоро ще бъдат едни от най-атрактивните места за живеене, сочат прогнозите. Освен добрата комуникативност, която ще имат, повечето от тях са по-тихи, по-устроени, което ги прави изключително атрактивни за млади семейства с малки деца. Те предлагат добри възможности за паркиране, в тях активно се появяват нови търговски обекти. Обикновено общината приоритетно инвестира в поддръжка на улиците и осветлението по трасето на метрото с наближаването на пусковия му срок.

Цените на жилищата в столицата са претърпели допълнителен, макар и съвсем плах, спад от началото на есента. Около 2-4% по-ниски са цените на жилищата през септември и октомври в сравнение с летните месеци на годината. От районите, където са регистрирани повече сделки,

най-високите цени са били в „Лозенец”

„Стрелбище”, „Бели брези”, „Кръстова вада”, „Младост”. Около 790 евро на квадратен метър е цената на двустайно жилище в „Стрелбище”, а в съседния му жк „Бели брези” стойността на квадратен метър е била около 800 евро. Към 900 евро пък струва квадратът в тристайно жилище в „Младост”. В райони като ”Бъкстон”, „Люлин” и „Надежда” пък нивата са били най-ниски през септември и октомври, сочат данните на „Адрес”. Между 400 и 450 евро на кв. м се движат цените в най-евтините квартали на столицата.