Жалко, но факт – една немалка част от собствениците на земеделска земя в България не се интересуват от съдбата на своите имоти. Някои от тях след години се сещат да проверят дали техните ниви се обработват и как могат да си получат рентата за минал период. Възможно ли е това, когато става дума за повече от няколко години? Консултант Таня Китик обобщава темата.

Ако въпросният период е твърде голям, за съжаление е почти невъзможно да се установи кой е обработвал земята ви преди години. В ДФЗ-РА в съответната област по местонахождение на имота към настоящия момент могат да ви кажат дали някой е заявил за подпомагане (субсидии) ваш имот, но само за 2013 и 2014 година. Заявяването само по себе си означава, че заявителят е обработвал въпросния имот и съответно дължи рентно плащане.

За да знаете от кого да си търсите плащането за 2013 и 2014 година, следва да проверите в общинска служба „Земеделие“ на общината по местонахождение на имота дали същият е разпределен като „бяло петно“ и за кои години назад е разпределен като такова.

В случай, че е разпределен като „бяло петно“ трябва да се обърнете към общината, откъдето следва да ви изплатят полагащата се рента. Полагащата се рента се изплаща за максимум 3 години назад.

Ако обаче имотът не е бил разпределен като „бяло петно“, от ДФЗ-РА ще ви дадат информация кой го е заявил за плащане за кампания 2013 и 2014 година. След това трябва да се свържете с лицето, което го е заявило, за да уредите плащането на полагащата се рента.

Има още един вариант за проверка, който обаче зависи от това дали имотът е наследствен или съсобствен с други лица. Можете да проверите в Имотен регистър към Агенция по вписванията дали за вашия имот има вписан договор за наем или аренда. Ако има такъв, ще е ясно кой го е сключил, кой е наемателят/арендаторът, какъв е размерът на рентата и за какъв период е сключен.

За да получите информация дали имотът ви е заявяван за подпомагане за период от преди 2013 година, трябва да се обърнете лично към Министерство на земеделието. Незаинтересоваността към собственото ви имущество може да ви изиграе лоша шега. Спестете си излишни нерви и пропуснати ползи – потърсете земите си и започнете да печелите от тях.