Правителството в оставка "завъртя" пореден милиард лева за безплатното саниране на жилищата.

Вчера министрите приеха предложението на регионалния министър Лиляна Павлова за увеличаване на финансовия ресурс на програмата до 2 млрд. лева.

От МРРБ не обясниха откъде ще дойдат парите. Кабинетът ще поиска за това одобрение и от парламента, така че програмата да продължи и след 2017 г.

Мотивите на Павлова са, че финансовият ангажимент излиза извън мандата на едно правителство, но пък добрият социално-икономически ефект бил безспорен. Осигуреният милиард лева досега вече е покрил санирането на 2000 сгради и за да продължи обновяването на следващи панелни блокове, са нужни още средства.

"Затова кабинетът ще предложи на депутатите увеличение на бюджета на програмата на 2 милиарда лева. Според закона за публичните финанси в този случай се изисква решение на Народното събрание", обясни Павлова.

Само преди 2 седмици, на 1 декември, кабинетът отпусна 1 милиард лева от бюджетния излишък за покриване на досегашните разходи по програмата. Тя се финансира по сложна схема, като се дава държавна гаранция на Българската банка за развитие (ББР), която тегли заеми на вътрешния и на външния пазар за разплащане на вече извършените дейности.

Парите за санирането и в тазгодишния, и бюджета за идната година са записани под черта и неслучайно експерти многократно подчертаваха, че програмата и разходите за нея са напълно непрозрачни. Никой не обясни и защо в приетия буквално преди дни бюджет за 2017 г. тези разходи не бяха записани накуп.

Според данните на регионалното министерство са регистрирани 4927 сдружения на собствениците с цел саниране, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ.

Сключените договори между сдруженията и общините са 3397, а подадените искания за финансиране пред ББР - 3357. Сключените тристранни договори за целево финансиране са 2019. На 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг и строително-монтажни дейности.

По данните на ББР прогнозната стойност на сключените анекси към 31 декември 2016 г. е над 953 млн. лв. До тогава ще се разплатят над 390 млн. лв. Точно заради достигнатия лимит на програмата от 1 милиард лева, през миналия месец регионалното министерство спря сключването на нови договори и посъветва кметовете да се въздържат от това.

Както се вижда от данните обаче, вече са сключени далеч повече договори и това обяснява бързането на правителството в оставка да си осигури допълнителен милиард.

Не е ясно защо са сключвани предварително договори, без да е осигурен финансов ресурс. Досега финансовият министър не е обяснил как точно се управляват милиардите, за които постоянно се взимат различни решения от правителството.

Евентуално прекратяване на програмата при загуба на ГЕРБ на президентските избори бе основен акцент в кампанията на хората на Бойко Борисов. След изборите министър Лиляна Павлова заговори, че ако партиите подкрепят програмата, ще има саниране.

И вчера тя обяви, че ще разчита на всички депутати и на тези от Патриотичния фронт, за новия милиард. От БСП обаче заявиха, че програмата е скъпа и непрозрачна и в нея трябва да има корекции.

Пeрспектива

Увеличаването на лимита на програмата ще позволи сключване на нови договори, за да може "безспорните ефекти да бъдат мултиплицирани във времето". Финансиращата институция - ББР, ще може да продължи сключването на договори с общините.

"Това може да се случва от 2017 до 2025 г. и трябва да гарантираме, че държавата ще връща тези разходи", каза вчера Лиляна Павлова.

Министрите ще представят на депутатите и подробен доклад за ползите от безплатното саниране. Засега на сайта на регионалното министерство се вижда само старият от март тази година, който представя ефектите от изпълнението през 2015 г.