Често се случва наследник на част от ипотекиран имот да иска да направи делба с останалите наследници. Може ли да се извърши делба при наличието на ипотека и ще има ли по-големи права върху имота, ако е направил подобрения с лични средства?

Ипотеката не е пречка за съдебна делба, уверява адвокат Милена Миткова. За подобренията по имота можете да имате претенции във втората фаза на съдебната делба. Трябва да докажете разходите за тези подобрения с документи и/или свидетели. Подобренията не ви дават повече права, но ако съдът уважи претенцията ви, ще получите вложената сума.

Ако след доброволна делба на парцел останете собственик на идеална част от него, вашият имот може да се окаже с ипотека, без да сте го ипотекирали, и това да ви попречи при бъдеща продажба. Това може да се случи, ако бившият съсобственик впише ипотека върху идеалната част на земята веднага след придобиването.

Така, дори когато земите са обособени като самостоятелни имоти, при справка за тежести на парцела, останал ваша собственост, ще излезе и неговата ипотека. Чий ангажимент е да коригира начина на вписване след делбата и следва ли ипотеката промените по имота?

След като впишете договора за делба в Агенцията по вписванията и върху този имот излиза ипотека, трябва да пуснете молба до банката за заличаване на тази ипотека, съветва юристът. Може да има и частично заличаване. Ако не сте го направили, извадете удостоверение за тежести на вашия нов имот и го прикрепете към молбата до банката.

Ипотеката следва имота, подчертава Миткова. Идеална част означава, че е ипотекиран половината от всеки квадратен метър от имота, а не обособена част от него. При разделяне на имота ипотеката се запазва. В противен случай щеше да има интересен начин човек да се отърве от ипотеките. На по-късен етап единственият, който може да заличи ипотеката върху вашия имот, е банката.

Разделянето на ипотекиран имот след развод за жалост е една вечно актуална тема. Много семейства решават да закупят общо жилище, ипотекирано със съгласието на двамата. Договорът за целия заем обаче често е на името само на единия от тях.

При проблем с изплащането на месечните вноски може да се стигне до отнемане на имота в полза на банкатаи продажбата му на търг. Кой от двамата може да участва в търга и какви са процедурите за отнемане на жилището?

Размерът на кредита няма много общо с цената, на която ще се обяви имота, посочва адвокатът. Определяща тук е пазарната цена, намалена с около 25%. Банката възлага на съдебен изпълнител да продаде имота, само ако си е извадила изпълнителен лист от съда.

Щом кредитът е ипотечен, банката задължително първо трябва да го обяви за предсрочно изискуем, което обявяване следва да е достигнало до длъжниците (писмо с обратна разписка, лично връчване). По принцип един кредит се обявява за предсрочно изискуем при няколко хипотези, една от които е неплащане за период от 2-3 месеца.

Ако имотът отиде на публична продан, вие със съпруга/та ви най-вероятно сте солидарни длъжници, така че в този смисъл и двамата нямате право да наддавате за имота. По-разумно е да предоговорите кредита и да уредите взаимоотношенията си с бившия ви съпруг/а, например чрез доброволна делба. Ако пък държите имотът да отиде на продан, може ваш доверен близък да го закупи от търга.