Всеки човек се нуждае от качествена почивка за добро настроение. А нетърпимият шум от съседите и отвън може да превърне живота ни в истински ад. Викове, кучешки лай, тропане, силна музика, чести ремонти, оживени булеварди – сигурно ви звучи познато. Това са само малка част от нещата, които могат да ни изкарат извън нерви. Как да постъпим, за да се справим с шума и да си върнем спокойствието?

Най-напред разговаряйте с проблемните съседи, препоръчва брокер Емилиян Кърчев. Ако това не помага и сте в етажна съсобственост, поискайте съдействие от домоуправителя. Ако и това не даде резултат, обаждате се в полицията и искате протокол. После той може да ви послужи пред съда в случай, че получите заплахи за самоуправни действия от злоумишлен характер. В никакъв случай не влизайте в излишни пререкания.

Често пъти едни от най-шумните съседи се оказват наемателите-студенти – канят много гости, правят среднощни купони, слушат силна музика. Говорете с наемодателя и да го помолете да прекрати договора с тях, съветва консултант Владимир Йосифов. Ако няма ефект, общото събрание на етажната собственост има правото да изиска прекратяване на договора. По думите на експерта проблемът в България е, че съседите не са единни, за да се борят с нередностите заедно.

Понятията „шум“ и „силен шум“ са различни за всеки отделен човек, коментира консултант Младен Садинов. Идеята на доброто съвместно обитаване на една жилищна сграда е никой да не създава дискомфорт на другия. Ако сградата е зле звукоизолирана, няма как – малко или много трябва да се съобразявате с наличието на съседите си. Всеки от живущите може да се обърне към полицията, ако някой нарушава спокойствието и тишината в часовете между 22:00 и 06:00.

Може ли шумоизолацията да помогне срещу шумни съседи? Консултантът от опит споделя, че каквото и да се направи, за съжаление проблемът ще си остане. При тропане вибрациите се предават по конструкцията на сградата и се чуват отвсякъде. Така че колкото и средства да отделите, резултатът няма да е удовлетворителен.

Живущите в центъра имат и друг проблем – шумът от главните булеварди. Мнозина се оплакват, че откритите им тераси събират много прах, а шумът от улицата е непоносим. Решението може да бъде остъкляване на терасата.

За да остъклите терасата си, ви е необходимо разрешение от общината/кметството и съгласие на съседите, обяснява консултантът. Процедурата в общината е продължителна и свързана с разходи. Затова е по-добре да отидете на място в кметството и да обсъдите идеята с районния техник. Разкажете му за проблема и поискайте съвет как най-бързо, лесно и евтино може да се реши.

Садинов разкрива, че добра стратегия в този разговор е да попитате техника дали има някой познат, когото би ви препоръчал да подготви документите или пък да ви направи остъклението. Да, това може малко да увеличи разходите ви, но ще пък ви гарантира съдействие от страна на техника. Със съседите нещата би трябвало да са далеч по-лесни.

Понякога и строежите в близост могат да нарушават спокойствието на живущите месеци наред. Логично е да си зададем въпроса какви са изискванията за работата по строителни обекти в жилищен квартал относно шум, замърсяване и т.н. Кърчев пояснява, че в общината се подписват документи и предписания за спазването на шум, запрашеност, чистота при излизане от строителният обект и други. Проблемът обаче е в последващия контрол.

Времето, в което е забранено да се шуми, е от 22:00 до 06:00 ч. сутринта и от 14:00 до 16:00 ч следобед. Когато някой смята че шумът е над допустимите норми, се прави специално замерване за шум от ХЕИ като поръчителят заплаща изследването, посочва специалистът. Ако е над установените по стандарт норми, се дават предписания на фирмата, отговорна за създаденото неудобство. Ако тя не изпълнява нарежданията, следват глоби и т.н.

Но ремонти може да има и в самата жилищна сграда. Някои хора правят големи и продължителни преустройства в дома си. Съответно нивото на шум е много високо – къртене, пробиване и т.н. Колко най-дълго може да продължи такъв ремонт и какво могат да предприемат съседите?

Няма срок за продължителност на ремонт в жилищна сграда, твърди Кърчев. Разбира се, никой не прави ремонт за удоволствие, а от необходимост. Друг е въпросът, че този, който прави ремонт, трябва да се съобразява със Закона за етажната собственост и да не вдига шум в часовете за почивка. Човешките разговори дават най-добри резултати.

Друг често срещан проблем, особено през летните месеци, е шумът от заведение с маси на открито. Всяка община има Наредба за опазване на обществения ред, както и такава за търговската дейност. По принцип заведенията се нуждаят от специално разрешително, за да работят след 22:00 ч.

Но дори да имат така разрешение, следва да се спазва общественият ред, т.е. никакъв излишен шум след 22:00 ч. Потърпевшите имат право да викат полиция всеки път след този час, когато нивото на шум е неприемливо високо. На свой ред полицаите са длъжни да дойдат, да установят нарушението и да съставят акт на собственика.

Първо можете да отидете в местното кметство, за да разберете дали заведението има удължено работно време. Ако няма, напишете жалба и я подайте в деловодството. Пуснете жалба и до РИОКОЗ – след проверка те може да предпишат да се намали шумът. До затваряне на заведението едва ли ще се стигне, но проблемът донякъде ще се реши. И също така не забравяйте – викането на полиция винаги помага.

Фитнес центровете също нерядко се помещават на партерните етажи в жилищни сгради. Потърпевши споделят, че от тях обикновено се чува силен шум от удари на гири и щанги. Как да постъпим, за да спрем тормоза? Начин за справяне с проблема винаги има, уверява Кърчев.

Редът отново е: подавате жалба в ХЕИ, те идват и правят специлизирано замерване. След това връчвате предписанието на фирмата, която стопанисва фитнеса. Ако това не промени нещата, завеждате дело, което почти сигурно ще спечелите. Има два варианта – или ще обезшумят залата, или просто ще се преместят. Вторият вариант е много по-вероятен.

Хранителен магазин в жилищен квартал – на пръв поглед нищо нередно и необичайно. Но шумът от зареждане и местене на стоката и замърсяването наоколо също могат сериозно да смущават живущите. Какъв е изходът от проблема с кварталните бакалии?

Документите за отварянето на магазин са много и, щом той е отворен, значи е отговарял на всички изисквания, категоричен е експертът. Но дали в момента ги спазва, вече е отделен въпрос. Всяка община издава наредба за реда и условията за извършване на търговска дейност.

В наредбата за София например пише, че „търговецът заявява работно време и часове за зареждане“. Ако живеете в близост до магазин, който не спазва съответната наредба, може да напишите жалба във вашата община. Но, за да имате доказателство, ще ви е необходим протокол за замерване на шум от РИОКОЗ. При две или повече жалби общината е длъжна да вземе отношение.