Размерът на тъй наречените „общи пари“, които живущите в един вход плащат, винаги е бил обект на дискусия. За плащащите сумите обикновено са прекалено високи, а накрая парите трудно стигат за всичко планирано. Често пъти един или няколко от собствениците категорично отказват да плащат своите месечни такси, както и сумите за ремонти.

Много хора се чудят защо собствениците на по-големи по квадратура жилища трябва да плащат повече за ремонта, отколкото собствениците на по-малки жилища. Това е логичен въпрос, защото общите части се ползват еднакво от всички живущи във входа.

Законът за управление на етажната собственост гласи, че собствениците са длъжни да заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, както и за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата. Те са финансово отговорни съразмерно с притежаваните идеални части в тях.

Какво плаща наемателят? Брокер Емилиян Кърчев обяснява, че наемателят се явява обитател в етажната собственост и следва да плаща за разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата. Тук изключение правят разходите за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд „Ремонт и обновяване“.

Разходи за управление и поддържане са разходите за консумативни материали, свързани с управлението, за възнаграждения на членовете на управителните и контролните органи и за касиера, както и за електрическа енергия, вода, отопление, почистване, абонаментно обслужване на асансьор и други разноски, необходими за управлението и поддържането на общите части на сградата.

Ако все пак смятате, че определената сума е прекалено висока, трябва да искате разбивка на разходите по пера на месец, за да разберете как точно се е стигнало до крайната сума, съветва специалистът.

Когато става дума за ремонт, разходите могат да бъдат доста големи и въпросът се обсъжда на общо събрание. Класическата форма на неприемане на решение на ОС е поради липса на съгласие. Кога и как се приема решението?

Законът казва, че за обновяване или за извършване на основен ремонт със собствени средства или кредит решението на ОС се приема с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части, посочва адвокат Милена Миткова

Извън случаите по чл.17, ал.2 обаче решенията се приемат с мнозинство повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост.

Според юристът, тънкият момент е в разликата между вземане на решение за обновяване на конкретно покрив (примерно) и вземане на решение за събиране на суми за фонд „Ремонт и обновяване“. 

Второто решение спокойно минава в хипотезата на чл.17, ал.3 от ЗУЕС, а именно – приема се с 50 на сто от присъстващите.