Руснаците са привлечени от пазара на недвижими имоти в България заради придобиване на правото да живеят постоянно в страната, която е в ЕС, и част от тях планират, след като се пенсионират, да се преселят в жилищата, купени от тях тук. Това каза Александър Романенко, световен президент на FIABCI за 2011-2012 г.

Според него подобна

инвестиция, насочена и към бъдещето

се планира от немалко руснаци и те са главно мениджъри на неголеми фирми.

В първите години след покупката те предпочитат да дават под наем имота си, но част от тях го ползват през лятото за почивка, като най-често изпращат своите близки да изкарат лятото в България, добави той.

В България купуват имоти главно руснаци от средната класа, каза още Романенко. Богатите влагат парите си на Лазурния бряг, в Швейцария или Монако. За нас България остава една от най-важните дестинации за покупка на имот зад граница.

Инвестицията във вашата страна е достъпна за руските граждани. Заради носталгията от миналото руснаците предпочитат да купуват най-вече ваканционни имоти по Българското Черноморие. За тях това е много привлекателно да могат да изкарат отпуската си на море в чужбина в собствен апартамент. За съжаление в Русия

малко се знае за планинските курорти

и възрожденските селища на България и този потенциал засега остава неизползван от руските инвеститори, уточни руснакът.

В близките години все повече руснаци и хора от другите страни от ОНД ще инвестират в недвижимости във вашата страна, прогнозира Романенко. Ще се разнообрази и географията на купувачите, защото сега 70 процента от тях са от Москва, а останалите - от Санкт Петербург. Предполагам, че повече руснаци от района на Урал, Сибир, Поволжието ще предпочетат България като място за своя втори дом, добави той.

Руснаците търсят у нас основно ваканционни апартаменти, като интересът им е насочен основно към Черноморието ни, каза Добромир Ганев от агенция "Форос". Някои от тях, с по-малко пари, искат да купят имот за 20-25 хил. евро, има и други, които могат да си позволят да инвестират и по 100 хил. евро.  В повечето случаи те предпочитат да придобиват имота, след като има разрешение за ползване или поне да е завършен на груб строеж с Акт 15.

Не се търсят апартаменти на проект

или на първите етапи на строителството заради рисковете да не бъдат завършени. В сравнение с миналата година има ръст с около десетина процента на запитванията от руски клиенти или техни представители у нас за покупка на ваканционен имот, уточни шефът на "Форос".