Драстичен спад от около 40% се наблюдава в продажбите на ваканционни имоти в България през февруари-април в сравнение с година по-рано. Това се твърди в анализ на инвестиционната компания “Грийн Лайф”.

Руснаците, които са основните купувачи на този пазар, са се отдръпнали рязко от него заради политическата нестабилност и протестите през февруари-март, които са съвпаднали с най-големите имотни изложения в страните от бившия Съветски съюз.

От месеци телевизиите в Русия показват окървавени глави, самозапалващи се хора, високи сметки за ток и вода, които предизвикват протести. В същото време ние се опитваме да ги убедим, че данъците и разходите за живот у нас са едни от най-ниските в Европа, а показаните кървави сблъсъци са силно преувеличени”, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на “Грийн Лайф”.

“Ако миналата година по това време сме имали 5 сделки на седмица, сега са максимум 3”, посочи маркетинг директорът на компанията Мариана Даскалова. Много планирани огледи на имоти били отложени за лятото.