Поне 500 хиляди лева ще струва обновяването на стандартен панелен блок с 2 входа. Това става ясно от първите обществени поръчки, обявени от общините за финансиране по правителствената програма за безплатно саниране. Общата стойност на програмата за нейния първи етап е 1 милиард лева, които ще се използват за стари многофамилни жилищни сгради.

Преди седмица, месеци след старта на програмата, ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че ще определи препоръчителни или референтни цени за различните дейности по санирането. 

Това ще стане с постановление на правителството. Проектът за постановление бе пуснат за обществено обсъждане, но без в него да са посочени конкретни суми. Цените ще бъдат публикувани на сайта на МРРБ след като премине общественото обсъждане на проекта и той бъде приет от Министерския съвет.

"Референтните стойности - ориентировъчни средни цени, ще бъдат определени на пазарен принцип. Направен е преглед и анализ на одобрените към момента сгради, ще бъдат отчетени и параметрите на публикуваните обществени поръчки от общини", отговориха от МРРБ на въпрос на в. "Сега" защо се налага да се формират пределни цени. 

Няма обаче конкретен отговор на въпроса дали промяната се налага заради вече възникнали съмнения за завишени цени. 

"Целта е да се създаде рамка, която да гарантира ефикасното разходване на средствата и да подпомогне общините при реализирането на отделните дейности", пише в отговора на МРРБ. 

Прегледът на обявените търгове в регистъра на обществените поръчки показва, че една от първите общини кандидати е Благоевградската. Там вече е готов и първият обновен блок. В тази поръчка са обявени позиции за 9 блока с обща прогнозна стойност от 5.7 млн. лева. За всяка сграда има и отделни прогнозни цени - в зависимост от застроената площ, входовете и обема строителни дейности те се движат между 527 хил. лв. без ДДС и 748 хил. лв. без ДДС.

Според проекта на регионалното министерство ще бъдат дадени референтни стойности за техническо обследване, обследване за енергийна ефективност, инженеринг (проектиране и строително-монтажни работи), авторски и строителен надзор. 

Фирмите кандидати имат ангажимент да организират и извършат и проектирането, и обновяването. Референтните стойности ще могат да се променят на три месеца "при необходимост". Няма подробности какво се разбира под "необходимост".

От поръчката на община Благоевград става ясно, че срокът за саниране е 65 дни. Най-голяма тежест в решението за избора на фирма има цената - 60%, останалото са сроковете за изпълнение и гаранционния срок.

Според правителствената програма общините са получатели на държавната помощ, затова и те организират процеса на саниране, като сами пускат обществените поръчки. Много от общините обаче още в самото начало обявиха, че липсата на опит, кадри и капацитет ще ги затрудни.