Обследванията за състоянието на панелките, които ще се санират изцяло с държавни пари, ще тръгнат след Великден. Това съобщи за „Монитор” зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Според него колко време ще трае енергийната и конструктивната проверка на блоковете и след това самото им обновяване зависи от експертния капацитет на всяка община. По думите му за неголяма сграда с 36 апартамента обследването ще отнеме около месец. 

„То ще бъде без къртене със скенери, термовизьори и камери, което се изисква и в техническите условия на проекта”, каза още Нанков. Относно плащането на подмяната на вертикалните тръби на парното с хоризонтални той обясни, че държавата ще поема разходите за това само за общите части на сградата.

Доц. Васил Кърджилов от УАСГ смята, че с безразрушителен способ може да се провери единствено дали класът на бетона отговаря на проекта и количеството и вида на арматурата в панелите. И в тези случай обаче уредите трябва да имат достъп до повърхността на елементите. „Състоянието на връзките между панелите трудно може да се установи без да се кърти”, категоричен е той.

Според инж. Димитър Назърски от УАСГ проверката на конструкцията може да се направи без да се кърти, като се използва специален уред. С него може да се вижда състоянието и на връзките между арматурата на панелите.

„Ще се проверяват около 10-15% от връзките”, уточни експертът. 

„Около някои от тях, дали признаци за по-голяма корозия, ще трябва да се изкърти бетонът, за да се види какво е състоянието им и ако трябва, да се укрепят. Фирмите, нямащи такъв уред като нашия, ще могат да определят доколко връзките са ръждясали и само с къртене”, смята Назърски. Инженерът уточни, че енергийното обследване става по-бързо и за един блок то ще отнеме не повече от половин месец.

Председателят на Българска асоциация „Изолации в строителството” (БАИС) Борис Радулов смята, че трябва да се обърне основно внимание на качеството на използваните материали, проектирането на санирането  и на конкретното му изпълнение. 

„През другата седмица ще се срещнем с експерти от МРРБ и с представители на общините и ще предложим обучение, за да не се допуснат проблеми с качеството. Така ще се гарантира, че безплатното саниране ще има висок ефект”, каза още Радулов.