Имотните сделки в България масово се сключват на данъчна оценка, а не на реална стойност. Останалата стойност обикновено се записва в договора като неустойка, ако се стигне до неговото разваляне, алармират от Асоциацията за защита на потребителите (АЗП). 

Събитията от последните дни показват нагледно колко е голяма ножицата на пазарните стойности на имоти и тези по данъчна оценка, твърдят от АЗП и настояват за промени в закона по начин, който да защитава интереса на купувачите и държавата. 

Пазарната цена на даден имот е тази, която договорят двете страни и тя може да бъде различна, дори в една и съща сграда. И това по никакъв начин не се възпира от нормативни или законови уредби. В момента не е незаконно да се придобива собственост на стойност около данъчните оценки за районите. Това е защитен механизъм за гарантиране на плащания не само по сделките за придобиване на недвижима собственост, но и за формиране на таксата – данък придобиване, твърдят от АЗП.

От Асоциацията предлагат данък за придобиване на първо жилище да бъде намален с цел да не бъдат ощетявани потребителите с високи такси. Така ще се изсветли повече пазарът и като мярка, която да подпомогне младите семейства.

В луксозните сгради, в които са закупени имоти от представители на властта, цената на квадратен метър е около 2000 евро. Но това е офертна цена, а за съжаление в България няма никаква статистика за пазарни стойности. Въобще не е ясно дали се осъществяват сделки на подобни цени в София, които достигат до тези във Виена, Будапеща, Прага и др. европейски столици. Или става въпрос за спекулации от страна на строителните и брокерските компании.

Никой не води статистика и за продажбите на данъчна оценка. Държавата, общините и ние като общество губим средства от подобни сделки на занижени стойности, категорични са от Асоциацията за защита на потребителите.

Те твърдят, че строителните и брокерски компании имат господстващо положение на пазара, а крайният резултат е за сметка на обикновените граждани-потребителите, които може да попаднат в ръцете на събирачите на вземания - колекторските фирми.