Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в София е 5,2%. Това ниво е значително по-високо от средните в страните от Западна Европа, сочат данните от анализ на агенция Лукс имоти.

Фокусът е върху печалбата, която може да се реализира в трите най-големи български града – София, Пловдив и Варна, ако имотите бъдат закупени в настоящия момент.

В столицата месечният наем на жилища с една спалня в луксозния сегмент е 400-600 евро, с две спални 600-800 евро и за по-големи апартаменти – над 1 000 евро.

По-висока доходност, около 5.5-6.5%, може да се постигне от инвестиция в тристаен апартамент, подходящ за семейно жилище.

„Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. „България“ и в подножието на Витоша“, посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на Лукс имоти. „Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот“, допълва той.

Отдаване под наем на подобни апартаменти в Пловдив към момента носи малко под 5% печалба.  Месечният наем на двустайни жилища в града под тепетата е около 300-380 евро, тристайните се отдават за 400-600 евро, а  тези с 3 спални се търсят по 600-800 евро.  

По-висока печалба, малко над 6%, може да се постигне при по-големите апартаменти и мезонети с площ над 120 кв. м, заради сравнително слабото предлагане и засилено търсене на подобни имоти.

Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните жилища в централните части на Пловдив и кв. „Кършияка“.

В морската столица Варна средната доходност от наеми е под 4% (3.7%), което е по-ниско спрямо тези в София и Пловдив. Апартаментите с една спалня се котират по 250-300 евро на месец, с две – 400-500 евро, а с три – 500-600 евро. Тристайните апартаменти с площ над 100 кв. м. дават възможност за по-добра печалба (над 4,5%).

Варна се отличава с добре развит пазар на сезонни и краткосрочни наеми през летния сезон. Ако имотите се отдават на такъв принцип или комбинирано средносрочно/краткосрочно, печалбата може да се повиши.