С едно писмо по електронната поща и SMS ще можем да регистрираме имота си в сайт, че не се продава. Така можем да намалим рисковете от имотна измама със собствеността ни, научи „Монитор”. По този начин могат да се вписват като забранени за продажба повече имоти притежавани от един собственик или фирма.

„В интернет страница, която ще заработи пълноценно от средата на февруари, ще може чрез мейл да се вписва

административният адрес на жилището

номерът на парцела или нива, както и местността, където те се намират, защото това са неща, които не се променят във времето”, каза Ангел Ангелов - председател на Българската асоциация на ощетените собственици на недвижими имоти.

„С изпратения SMS за потвърждение на имейла се идентифицира собственикът, който е абонат на съответния мобилен телефонен номер и лесно при необходимост да се направи проверка в телекомуникационната компания. Така, ако ви предложат за продажба имот с определен адрес и вие видите в сайта неговата регистрация, че не се продава, то тогава

няма да попаднете в схемата

на измамниците като купувач”, добави той.

Според Ангелов по този начин се прави гражданска възбрана за продажба. „Немалка част от имотните измами се правят със съдействието на пострадалите каза още той. - Те често доброволно се включват в различни мошенически схеми, а след това се изкарват жертви на имотната мафия”, добави Ангелов.

Според Иван Велков, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ), по подобен начин постъпват и много от чужденците, които се оплакват от имотни измами у нас.

„Повечето от британците и ирландците, които купиха ваканционни жилища у нас преди кризата, са се доверили на техни сънародници, представящи се за брокери,

които са ги лъгали, че цените в България

ще растат вечно и доходността от наеми ще е много висока и инвестицията ще се изплати само за няколко години”, поясни брокерът.