Българската столица София се нарежда на 49-то място в света по ръст на наемите на офиси, сочат данни на консултантска компания CBRE. В проучването са изследвани 121 пазара. 

Най-бързо растящият пазар на офиси в света е Белфаст, Северна Ирландия, където ръстът за последното тримесечие на 2016 г. е 25%. Второто място е за Чикаго с 20% ръст, а на трето се нарежда столицата на Швеция Стокхолм със 17,3%. В челната десетка попадат още Берлин, Дъблин, Кейптаун, Порто, Лион, центъра и предградията на Сиатъл.

Най-силен спад на наемите на офиси е отчетен в Калгари - 26,5%, следван от Джакарта (19,2%), Истанбул (11,1%). в ТОП 10 се нареждат Сао Пауло, Сингапур, предградията на Калгари, Хюстън, Цюрих, Лондон и Мексико Сити. 

Хонконг остава най-скъпият пазар на офиси в света, като годишният наем на кв. метър е близо 2900 долара. След него е Пекин с цени от 2000 долара, а трети е Коулун в Хонконг с около 1800 долара. Клсацията на най-скъпите пазари на офиси се допълва от Пекин, Лондон, Ню Йорк, Токио, Шанхай, Ню Делхи и Москва.

През последните три месеца на 2016 г. Европа е водеща по темпове на ръст на наеми, като средното увеличение на първокласните площи достига 3,7%. В Америка и Азия ръстът е 1,8%, а в световен мащаб средното увеличение е 2,3%.